Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domownicy zjedli to ciasto w jeden dzień. Jest pyszne, łatwe do zrobienia i kolorowe
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.03.2024 09:07

Domownicy zjedli to ciasto w jeden dzień. Jest pyszne, łatwe do zrobienia i kolorowe

ciasto
Fot.YouTube/smakikatriny

Jeśli nie potrafisz odmówić sobie kawałka ciasta, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Dzięki niemu zrobisz bajecznie wyglądający i do tego pyszny deser. Ciasto czaruje kolorami i orzeźwiającym smakiem. Jest w sam raz na nadchodzącą wiosnę!

Ciasto, które kusi kolorami i orzeźwia

U mnie w domu zawsze musi znaleźć się coś słodkiego na deser po obiedzie. Ostatnio piekę ciasto, które znika dosłownie w jeden dzień. Wszystko dlatego, że jest bajecznie kolorowe i jeszcze lepiej smakuje, niż wygląda. To urzekające ciasto wyróżnia się orzeźwiającym smakiem i po prostu rozpływa się w ustach.

Delikatny biszkopt, lekki krem o smaku popularnego soczku i feeria barw, sprawiają, że każdy z przyjemnością sięgnie po taki deser. Zrobisz go w prosty sposób, a domownicy nie będą szczędzić pochwał. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto
Fot.YouTube/smakikatriny
Na Wielkanoc podaję galaretki mięsne w kształcie jajek. Ten szczegół sprawia, że są tak efektowne Jest nawet gorsza od pangi. Tę rybę lepiej omijać z daleka!

Jak zrobić orzeźwiające ciasto z galaretką?

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru

Składniki na krem:

  • 900 ml soku Kubuś lub innego marchewkowego
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 g masła
  • ⅓ szklanki cukru pudru

Warstwa galaretkowa:

  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 galaretka malinowa
  • 3 szklanki wrzątku
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • ½ szklanki wrzątku
  • 6 łyżek cukru pudru

Do ciasta potrzebujesz blaszki o wymiarach 25x 35 cm. Przygotuj galaretkę brzoskwiniową i malinową. Rozpuść je we wrzątku, ostudź i wstaw do lodówki, by stężały. Teraz zrób krem, więc do garnka wlej sok Kubuś, wsyp budynie, wymieszaj i zagotuj do zgęstnienia. Musi powstać gęsty budyń, pozostaw go do wystudzenia. 

Teraz przygotuj biszkopt więc, żółtka oddziel od białek i białka ubij na sztywno. Do piany dodaj cukier, ubijaj składniki i dołóż żółtka. Połącz składniki, wsyp mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksuj. Blachę wyłóż papierem, wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 

Wiosenne ciasto idealne na deser

Upieczone ciasto wystudź i zajmij się przygotowaniem kremu. Do miseczki włóż masło, wsyp cukier puder i ubijaj na delikatny puch.  Dołóż ostudzony budyń z Kubusia i miksuj. Krem wyłóż na ostudzony biszkopt. Z lodówki wyjmij galaretki i pokrój w kostkę. Następnie schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, wsyp cukier puder i ostudzoną żelatynę.

Składniki dokładnie zmiksuj i dołóż pokrojone galaretki. Wymieszaj i przełóż na krem na biszkopcie. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, by ciasto stężało. Zrób galaretki agrestowe i wstaw do lodówki. Następnie wyłóż na ciasto. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia jest gotowe do podania. Pisaliśmy o tym, jak zrobić prostą zapiekankę naleśnikową. Podawaliśmy przepis rodowitego Włocha na białą kiełbasę. 

ciasto
Fot.YouTube/smakikatriny

Źródło: YouTube/@smakikatriny

Zdjęcia: screen YouTube/@smakikatriny