Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na Wielkanoc podaję galaretki mięsne w kształcie jajek. Ten szczegół sprawia, że są tak efektowne
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.03.2024 08:19

Na Wielkanoc podaję galaretki mięsne w kształcie jajek. Ten szczegół sprawia, że są tak efektowne

galaretki w kształcie jajek
Fot. Canva/Elena_hramowa

Koniecznie podaj na Wielkanoc te galaretki w kształcie jajek. Zachwycą wszystkich, a w dodatku smakuje wybornie. Istotny jest jeden szczegół, o którym nie możesz zapomnieć. 

Galaretki idealna na Wielkanoc

Galaretki w kształcie jajek muszą się znaleźć na twoim wielkanocnym stole. Nie chodzi tylko o ich niesamowity smak, ale i wygląd. Ten na pewno zachwyci twoją rodzinę i gości.

Nie martw się, że zajmie ci to zbyt dużo czasu. Robi się je w chwilę, a potrzebne składniki są bardzo tanie. Poniżej przekonasz się, co będzie ci potrzebne oraz jak zrobić te znakomite galaretki. 

przepiórcze jajka.jpg
Fot. Canva/VankaD
Kruszę solone paluszki i mieszam je z czekoladą. Przepis dostałem od cioci, w marketach tego nie ma

Co będzie ci potrzebne?

Kluczowym składnikiem tej galaretki są wydmuszki z jajek. I to nie byłe jakich, bo muszą to być wydmuszki z przepiórczych jajek. Ten szczegół sprawi, że galaretki będą miały odpowiedni rozmiar. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 10 przepiórczych jajek 
  • 70 g zielonego groszku
  • 6 plastrów twojej ulubionej szynki 
  • 250 ml bulionu
  • 40 g żelatyny
  • 20 ml octu winnego
  • pieprz
  • sól

Przepis na galaretki w kształcie jajek

Rozpocznij od dokładnego umycia jajek. Następnie w każdym z nich zrób mały otwór i wylej z niego zawartość. Szynkę pokrój w małą kostkę. Groszek przelej wrzątkiem, a później przelej zimną wodą

Bulion podgrzej i dodaj żelatynę. Wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą oraz octem. Podgrzewaj przez chwilę, cały czas mieszając

Do wydmuszek włóż groszek oraz kawałki szynki. Zalej bulionem z żelatyną. Galaretki wystudź i włóż do lodówki, aby stężały. Przed podaniem obierz galaretkę ze skorupki i gotowe. 

groszek.jpg
Fot. Canva/ildipapp