Na Wielkanoc podaję galaretki mięsne w kształcie jajek. Ten szczegół sprawia, że są tak efektowne
Koniecznie podaj na Wielkanoc te galaretki w kształcie jajek. Zachwycą wszystkich, a w dodatku smakuje wybornie. Istotny jest jeden szczegół, o którym nie możesz zapomnieć.
Galaretki idealna na Wielkanoc
Galaretki w kształcie jajek muszą się znaleźć na twoim wielkanocnym stole. Nie chodzi tylko o ich niesamowity smak, ale i wygląd. Ten na pewno zachwyci twoją rodzinę i gości.
Nie martw się, że zajmie ci to zbyt dużo czasu. Robi się je w chwilę, a potrzebne składniki są bardzo tanie. Poniżej przekonasz się, co będzie ci potrzebne oraz jak zrobić te znakomite galaretki.
Kruszę solone paluszki i mieszam je z czekoladą. Przepis dostałem od cioci, w marketach tego nie maCo będzie ci potrzebne?
Kluczowym składnikiem tej galaretki są wydmuszki z jajek. I to nie byłe jakich, bo muszą to być wydmuszki z przepiórczych jajek. Ten szczegół sprawi, że galaretki będą miały odpowiedni rozmiar. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 10 przepiórczych jajek
- 70 g zielonego groszku
- 6 plastrów twojej ulubionej szynki
- 250 ml bulionu
- 40 g żelatyny
- 20 ml octu winnego
- pieprz
- sól
Przepis na galaretki w kształcie jajek
Rozpocznij od dokładnego umycia jajek. Następnie w każdym z nich zrób mały otwór i wylej z niego zawartość. Szynkę pokrój w małą kostkę. Groszek przelej wrzątkiem, a później przelej zimną wodą.
Bulion podgrzej i dodaj żelatynę. Wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą oraz octem. Podgrzewaj przez chwilę, cały czas mieszając.
Do wydmuszek włóż groszek oraz kawałki szynki. Zalej bulionem z żelatyną. Galaretki wystudź i włóż do lodówki, aby stężały. Przed podaniem obierz galaretkę ze skorupki i gotowe.