Smakosze.pl Produkty Dlaczego cukinia bywa gorzkawa?
Canva / Langan

Dlaczego cukinia bywa gorzkawa?

20 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Cukinia często gości w naszych kuchniach. Warzywo cieszy się sporą popularnością z powodu swoich walorów smakowych. Niestety, czasami cukinia może być bardzo gorzka. Wówczas warzywo może mieć wysokie stężenie kukurbitacyny. W bardzo dużych ilościach substancja może doprowadzić nawet do śmierci.

Smakowita cukinia niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Niektórzy smakosze decydują się na samodzielne sadzenie tego warzywa. Lepiej nie wykorzystywać w tym celu pestek znalezionych w cukinii.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gorzka cukinia może nam poważnie zaszkodzić

Bez wątpienia cukinia zalicza się do grona warzyw, które można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na jej małosolną odsłonę . Dziś skupimy się na niebezpieczeństwie skrywającym się we wnętrzu cukinii.

Cukinia może czasem mieć gorzki smak. Odpowiada za niego substancja określana mianem kukurbitacyny . Właśnie ona odpowiada, chociażby za gorycz ogórków. Ma ona na celu zabezpieczenie warzyw przed insektami i jest wytwarzana przez same rośliny.

Niektórzy uważają, że wszystko, co naturalne jest zdrowe. Kukubitacyna zaprzecza tej tezie. W dużym stężeniu może doprowadzić nawet do zgonu . Znana jest historia niemieckiego emeryta, który po zjedzeniu potrawy z gorzkiej cukinii doznał śmiertelnego w skutkach zatrucia. Mężczyzna nie chciał sprawić przykrości swojej żonie.

Jeśli poczujesz, że cukinia ma intensywnie gorzki smak, lepiej jej nie jeść . Chyba nikt nie chciałby doznać przykrego w skutkach zatrucia, które może doprowadzić do śmierci. Największym zagrożeniem jest cukinia z własnego ogródka.

Niebezpieczna cukinia z ogródka

Większe szanse na gorzką cukinię mamy wówczas, gdy wyhodujemy ją z nasion znalezionych we wnętrzu warzywa. Wszystko dlatego, że nie są one pozbawione kukurbitacyny . Skąd zatem brać nasiona?

Najlepiej sprawdzają się nasiona dostępne w sklepach ogrodniczych. Przeważnie są one pozbawione kukurbitacyny, tym samym znacząco zmniejszamy szanse na to, że nasza cukinia będzie gorzka .

Cukinia często jest przez nas dodawana do różnych dań. Ewentualna gorycz może zostać przytłumiona przez inne smaki. W związku z tym warto przed dodaniem cukinii do potrawy sprawdzić, czy aby na pewno nadaje się ona do spożycia . Wystarczy ugryźć jeden plasterek.

Przygotowując potrawy z cukinii, powinniśmy mieć się na baczności. W przeciwnym wypadku warzywo może nam zaszkodzić. Oczywiście w sklepach dostaniemy cukinię o niskiej zawartości kukurbitacyny. Problem stanowią głównie warzywa z własnego ogródka. Godny uwagi jest przepis na niecodzienny pasztet z cukinii .

Cukinia skrywa pewne zagrożenie
Cukinia skrywa pewne zagrożenie

Canva / claudiodivizia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Milma

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy