Dlaczego cukinia bywa gorzkawa?
Cukinia często gości w naszych kuchniach. Warzywo cieszy się sporą popularnością z powodu swoich walorów smakowych. Niestety, czasami cukinia może być bardzo gorzka. Wówczas warzywo może mieć wysokie stężenie kukurbitacyny. W bardzo dużych ilościach substancja może doprowadzić nawet do śmierci.
Smakowita cukinia niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Niektórzy smakosze decydują się na samodzielne sadzenie tego warzywa. Lepiej nie wykorzystywać w tym celu pestek znalezionych w cukinii.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gorzka cukinia może nam poważnie zaszkodzić
Bez wątpienia cukinia zalicza się do grona warzyw, które można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na jej małosolną odsłonę . Dziś skupimy się na niebezpieczeństwie skrywającym się we wnętrzu cukinii.
Cukinia może czasem mieć gorzki smak. Odpowiada za niego substancja określana mianem kukurbitacyny . Właśnie ona odpowiada, chociażby za gorycz ogórków. Ma ona na celu zabezpieczenie warzyw przed insektami i jest wytwarzana przez same rośliny.
Niektórzy uważają, że wszystko, co naturalne jest zdrowe. Kukubitacyna zaprzecza tej tezie. W dużym stężeniu może doprowadzić nawet do zgonu . Znana jest historia niemieckiego emeryta, który po zjedzeniu potrawy z gorzkiej cukinii doznał śmiertelnego w skutkach zatrucia. Mężczyzna nie chciał sprawić przykrości swojej żonie.
Jeśli poczujesz, że cukinia ma intensywnie gorzki smak, lepiej jej nie jeść . Chyba nikt nie chciałby doznać przykrego w skutkach zatrucia, które może doprowadzić do śmierci. Największym zagrożeniem jest cukinia z własnego ogródka.
Niebezpieczna cukinia z ogródka
Większe szanse na gorzką cukinię mamy wówczas, gdy wyhodujemy ją z nasion znalezionych we wnętrzu warzywa. Wszystko dlatego, że nie są one pozbawione kukurbitacyny . Skąd zatem brać nasiona?
Najlepiej sprawdzają się nasiona dostępne w sklepach ogrodniczych. Przeważnie są one pozbawione kukurbitacyny, tym samym znacząco zmniejszamy szanse na to, że nasza cukinia będzie gorzka .
Cukinia często jest przez nas dodawana do różnych dań. Ewentualna gorycz może zostać przytłumiona przez inne smaki. W związku z tym warto przed dodaniem cukinii do potrawy sprawdzić, czy aby na pewno nadaje się ona do spożycia . Wystarczy ugryźć jeden plasterek.
Przygotowując potrawy z cukinii, powinniśmy mieć się na baczności. W przeciwnym wypadku warzywo może nam zaszkodzić. Oczywiście w sklepach dostaniemy cukinię o niskiej zawartości kukurbitacyny. Problem stanowią głównie warzywa z własnego ogródka. Godny uwagi jest przepis na niecodzienny pasztet z cukinii .
Canva / claudiodivizia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Milma