Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pasztet z cukinii wg przepisu Agnieszki Maciąg
Dominika Mika
Dominika Mika 30.06.2021 02:00

Pasztet z cukinii wg przepisu Agnieszki Maciąg

Pasta z cukinii na śniadanie
Canva (manyakotic, Getty Images)

Cukinia jest wyjątkowo uniwersalnym warzywem, z którego przyrządzić można wiele potraw, sałatek czy nawet sosów. Poniżej prezentujemy przepis na pasztet z cukinii autorstwa Agnieszki Maciąg. Kiedy włożysz do ust pierwszy kęs, poczujesz, jak rozpływa się w ustach.

Cukinia swoją wszechstronnością powoduje, że można wykonywać z niej wiele dań i dodatków. Jednym z najpopularniejszych dań wakacyjnych są pieczone talarki z cukinii, które można zrobić choćby na grillu.

Poniższy przepis na pasztet z tego warzywa zaskakuje największych smakoszy. Jest zarazem lekki i sycący, co idealnie wpisuje się w diety odchudzające.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Cukinia w całkowicie nowym wydaniu

Pasztety zazwyczaj są wyjątkowo ciężkimi potrawami. Najczęściej przygotowane na bazie mięsa lub z resztek po rosole i mają intensywny smak oraz dużą kaloryczność. Pasztet z cukinii zachowuje pyszny smak przy bardzo niskiej kaloryczności.

Agnieszka Maciąg stworzyła wspaniałą recepturę, która bije rekordy popularności w całym internecie. Taki pasztet jest idealną propozycją na zdrowy obiad, wystarczy podać go z mizerią oraz sosem grzybowym. 

Co potrzebne jest do przygotowania pasztetu z cukinii?

Lista składników:

  • 2 duże cukinie 

  • 1 spora marchewka 

  • 2 małe cebule 

  • 150 ml oleju 

  • 125 gramów kaszy manny 

  • pół łyżeczki kurkumy 

  • 3 duże jajka 

  • natka pietruszki 

  • 5 ząbków czosnku 

  • sól 

  • pieprz

  • oregano

  • koperek 

Przygotowanie: 

Cukinie umyj i dokładnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.  Marchewkę umyj, obierz i także zetrzyj na tarce.

Pasztet z cukinii jest bardzo zdrowy
Pasztet z cukinii jest bardzo zdrowy

Źródło: Canva (Langan)

Cebulę i czosnek obierz ze skórki i bardzo drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pieprz, sól, oraz suszone zioła.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni.  Do dużej miski wrzuć starte warzywa, podsmażoną cebulę, czosnek, olej oraz przyprawy. 

Dodaj do warzyw kaszę manną, jajka i całość dokładnie wymieszaj. Do wysmarowanej tłuszczem formy włóż masę i piecz w piekarniku przez godzinę. Podawaj jeszcze ciepłe. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Agnieszka Maciąg

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Pasztet