Smakosze.pl Przepisy Dlaczego do kapuśniaku warto dodać grzyby?
canva/arfo

Dlaczego do kapuśniaku warto dodać grzyby?

22 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Potrawy z kiszonej kapusty cieszą się dużym powodzeniem zwłaszcza w chłodne dni. Jedną z ulubionych jest rozgrzewający kapuśniak. Dziś podamy wam prosty przepis na wyśmienity kapuśniak z grzybami. Dzięki temu aromatycznemu dodatkowi zupa nabiera niezwykle głębokiego smaku. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że zupa nabiera wyrazistego, kwaśnego smaku. Doskonale podkreśla go wędzonka, cebula i korzenne przyprawy. Idealnie komponują się z nim też suszone, leśne grzyby. Ich aromat nie ma sobie równych i potrafi podnieść smak każdej potrawy.

Prosty przepis na wyśmienity kapuśniak z grzybami

Składniki:

  • 40 dag wędzonych żeberek

  • 5 dag suszonych grzybów

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 2 listki laurowe

  • kminek

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • 15 dag kiełbasy

  • kawałek skórki z cytryny

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie kapuśniaku

Żeberka opłucz, pokrój na porcje, zalej ok. 2 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, aż woda się zagotuje. Usuń zebraną pianę. Grzyby opłucz, zalej letnią wodą, odstaw na 20 minut.

Do wywaru dodaj obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę i pół cebuli. Dodaj też kiszoną kapustę, listki laurowe, kminek oraz pokrojone grzyby. Gotuj na niedużym ogniu ok. godzinę.

Na patelni rozgrzej olej. Wsyp pozostałą, posiekaną cebulę i pokrojoną w plastry kiełbasę. Całość delikatnie zrumień, dodaj do zupy.

Na małej patelni zrumień łyżkę cukru, wlej do niego pół szklanki wody, zagotuj, dodaj do zupy. Całość wymieszaj, dodaj skórkę z cytryny i trochę soli. Gotuj jeszcze 10 minut.

Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami lub chlebem.

Jeśli szukasz innych potraw z kiszonej kapusty, zajrzyj na naszą stronę. Polecamy np. przepis na zapiekankę z ziemniakami i kiszoną kapustą , a także łazanki z kiszoną kapustą .

suszone grzyby
suszone grzyby

Źródło zdjęcia: canva/HeikeRau

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy