Smakosze.pl
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

canva/Elena_Danileiko

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Pomysł na niedrogi obiad

1 Lutego 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zapiekanki ziemniaczane stanowią idealny pomysł na obiad, gdy nie ma się ochoty lub czasu na długie gotowanie. Pod warstwą delikatnych, acz lekko chrupiących ziemniaków skrywa się soczyste mielone mięso, które rozpływa się w ustach. Podczas pieczenia zapach z piekarnika unosi się tak piękny, że nie można doczekać się, aż w końcu spróbuję się zapiekanki.

Zapiekanka ziemniaczana jest wyjątkowo sycąca za sprawą samych ziemniaków, jak i sera oraz sosu śmietanowego. Takie połączenie gwarantuje doskonały smak i aromat, a także zapewni odpowiednią wilgotność po przygotowaniu.

kotlety

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

CZYTAJ DALEJ

Dla ciekawskich polecamy eksperymentowanie z dodatkami oraz przyprawami. W takiej zapiekance pasują zapieczone czerwone papryki oraz kminek - dzięki nim smak dania przypomina bardziej swojskie klimaty.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 10 ziemniaków

  • 300 g mielonego mięsa

  • 250 g mrożonych warzyw zielonych

  • 2 cebule

  • szklanka śmietany 18%

  • 1 jajko

  • łyżka masła

  • zioła prowansalskie

  • gałka muszkatołowa

  • 200 g sera

Zacznij od obrania cebuli i posiekania jej. Następnie podsmaż ją na małym ogniu, aż się zeszkli. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w plastry i dodaj do cebuli. Smaż warzywa przez 10 minut, aż ziemniaki złapią odrobinę koloru.

Na tą samą patelnię wrzuć mięso i usmaż je. Dopraw je solą, pieprzem świeżo mielonym, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową. Dodaj do niego warzywa i smaż je przez 10 minut. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem.

Na dnie ułóż warstwę ziemniaków, połóż na nich mięso z warzywami, a na wierzchu ułóż resztę kartofli. Śmietanę wymieszaj z jajkiem i zalej nimi zapiekankę. Na wierzchu rozsyp starty żółty ser. Piecz całość przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. W tym tekście z kolei zdradzamy, jak zrobić smażone pieczarki w chrupiącej panierce.

Zapiekanka

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda, Getty Images

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pasjasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >