Smakosze.pl
Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną

Canva / iko636

Cudowna zapiekanka z ziemniakami i kapustą kiszoną

3 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kapusty kiszonej z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków. Przepis jest banalnie prosty. Obiad w tej odsłonie sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Nie da się ukryć, że zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową. Tym razem warto postawić na danie wzbogacone o przepyszną kapustę kiszona. Efekt powala na łopatki. Prośby o dokładkę są pewne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Fantastyczna zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną

Zapiekanka ziemniaczana niejednokrotnie przyprawiała o szybsze bicie serca wielbicieli dań na bazie uwielbianych bulw. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na francuską odsłonę kultowego specjału.

Dziś sięgniemy po recepturę, w której u boku ziemniaków zagości kiszona kapusta. Pieczony rarytas momentalnie znika z talerzy, a jego smak na długo pozostaje w pamięci. Jakich składników potrzebujemy?

  • 1 kg obranych ziemniaków pokrojonych w plastry

  • 500 g kapusty kiszonej

  • obrane jabłko pokrojone w kostkę

  • posiekana cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 120 ml bulionu warzywnego

  • 10 g cukru

  • 4 g papryki wędzonej

  • 2 g pieprzu ziołowego

  • 50 g zimnego masła

  • 200 g sera żółtego

  • olej

Naleśniki bez mleka

Jak zrobić naleśniki bez mleka?

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną

Na początku posiekaną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku podsmażamy w garnku z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszklą, dodajemy pokrojoną kiszona kapustę, jabłko, bulion oraz przyprawy.

Całość podgrzewamy do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie. Przeważnie trwa to około 15 minut. W trakcie oczekiwania podgotowujemy plastry ziemniaków, tak aby trochę zmiękły. Zazwyczaj potrzebują 10 minut. Ostrożnie je odcedzamy.

Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy warstwą oleju. Układamy po kolei ziemniaki, kapustę kiszoną, starty ser, ziemniaki, kapustę kiszoną i starty ser. Na wierzchu umieszczamy wiórki z zimnego masła.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Specjał pieczemy przez około 45 minut. Zapiekanka ziemniaczana z kapustą smakuje najlepiej serwowana na ciepło. Godny uwagi jest również przepis na specjał rodem z Grecji.

Zapiekanka ziemniaczana w przepysznej odsłonie

Zapiekanka ziemniaczana w przepysznej odsłonie

Canva / Elena_Danileiko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >
wątróbka

Przepisy

Obłędny przepis na wątróbkę z cudownymi dodatkami

Czytaj więcej >
robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >