Cudowna zapiekanka z ziemniakami i kapustą kiszoną
Zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem kapusty kiszonej z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom swojskich smaków. Przepis jest banalnie prosty. Obiad w tej odsłonie sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Nie da się ukryć, że zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową. Tym razem warto postawić na danie wzbogacone o przepyszną kapustę kiszona. Efekt powala na łopatki. Prośby o dokładkę są pewne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Fantastyczna zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną
Zapiekanka ziemniaczana niejednokrotnie przyprawiała o szybsze bicie serca wielbicieli dań na bazie uwielbianych bulw. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na francuską odsłonę kultowego specjału.
Dziś sięgniemy po recepturę, w której u boku ziemniaków zagości kiszona kapusta. Pieczony rarytas momentalnie znika z talerzy, a jego smak na długo pozostaje w pamięci. Jakich składników potrzebujemy?
1 kg obranych ziemniaków pokrojonych w plastry
500 g kapusty kiszonej
obrane jabłko pokrojone w kostkę
posiekana cebula
2 ząbki czosnku
120 ml bulionu warzywnego
10 g cukru
4 g papryki wędzonej
2 g pieprzu ziołowego
50 g zimnego masła
200 g sera żółtego
olej
Prosty przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną
Na początku posiekaną cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku podsmażamy w garnku z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszklą, dodajemy pokrojoną kiszona kapustę, jabłko, bulion oraz przyprawy.
Całość podgrzewamy do momentu, aż jabłka zrobią się miękkie. Przeważnie trwa to około 15 minut. W trakcie oczekiwania podgotowujemy plastry ziemniaków, tak aby trochę zmiękły. Zazwyczaj potrzebują 10 minut. Ostrożnie je odcedzamy.
Naczynie żaroodporne lub brytfankę smarujemy warstwą oleju. Układamy po kolei ziemniaki, kapustę kiszoną, starty ser, ziemniaki, kapustę kiszoną i starty ser. Na wierzchu umieszczamy wiórki z zimnego masła.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza. Specjał pieczemy przez około 45 minut. Zapiekanka ziemniaczana z kapustą smakuje najlepiej serwowana na ciepło. Godny uwagi jest również przepis na specjał rodem z Grecji.
Canva / Elena_Danileiko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel