Dlaczego jajka w sklepach stoją na półkach, a w domu wkładamy je do lodówki? Ten fakt może zaskoczyć
Jajka w kuchni trzymamy w lodówce. Jednak, dlaczego w sklepach są one ustawione na półkach? Okazuje się, że jest ku temu jeden ważny powód. Czy tak samo powinniśmy robić w swoich domach? To wyjaśniamy w artykule poniżej.
Jajka w sklepach i naszych domach
Wiemy, jak ważne jest właściwie przechowywanie żywności. Wpływa to na nasze zdrowie i chroni przed zatruciem pokarmowym . Odpowiednio przechowywane artykuły spożywcze są wartościowe i spożywamy je ze smakiem. Jednak, czy zastanawialiście się, dlaczego jajka w sklepach nie są trzymane w lodówkach?
Przecież, gdy wracamy z nimi do domu, wkładamy jajka do lodówki. Ważna w tej kwestii jest temperatura, jaka panuje w sklepach. Jest ona niższa niż w naszych domach. Zazwyczaj w sklepach temperatura ma od 18 do 20 stopni. W naszych domach może sięgać nawet 25 stopni. Dlatego przechowywanie jajek poza lodówką nie jest tu dobrym pomysłem.
Przyjemny chłód w supermarketach
Niższa temperatura w sklepach bywa szczególnie dostrzegana, gdy na zewnątrz panują upały. W supermarketach jest przyjemnie chłodno i w takich miejscach czujemy się lepiej. Jest to też dobra temperatura do przechowywania jajek . Dlatego półka sklepowa jest dla nich najlepszym miejscem .
Niższa temperatura i naturalna osłona antybakteryjna chroni jajka, które przecież nie są myte, przed pleśnią i zepsuciem. Natomiast, gdy jajka kupujemy i przynosimy do domu, muszą one trafić do lodówki. Pamiętajmy, że wytłaczanki z jajkami nie mogą być trzymane na stole . Odpowiednie jest dla nich tylko chodne miejsce.
W ten sposób przechowuj jajka w domu
Warto wiedzieć, że jajek nie trzymamy na drzwiach lodówki. W tym miejscu są one narażone na częste zmiany temperatury, co wpływa na ich świeżość. Najlepszym miejscem dla jajek w lodówce jest środkowa półka. Nie jest tam ani za ciepło, ani za zimno .
Dobrze jest ustawić opakowanie z jajkami w głębi półki. Po wyjęciu będą świeże i zjemy je ze smakiem. Jajka można też przechowywać w innych chłodnych miejscach . Odpowiednie warunki dla nich panują w chłodnych spiżarkach i piwnicach. Polecaliśmy przepis na pyszne racuchy z rabarbarem. Radziliśmy, jak w prosty sposób przyrządzić masło czosnkowe.
Źródło: haps.pl