Dlaczego niektóre jajka są białe? Mało kto ma świadomość
W Polsce o istnieniu białych jajek często przypominamy sobie dopiero przy Wielkanocy. To prawda, że są one lepsze do pisanek niż ich brązowe odpowiedniki. Czy jednak są lepsze czy gorsze do jedzenia?
Czy białe jajka są zdrowe
Dla wielu osób kolor jajek ma znaczenie . Dziś w polskich sklepach trafimy głównie na te ciemniejsze. Ci, którzy przekonani są o wyższej wartości zdrowotnej białych jajek muszą często nieźle się naszukać ulubionego produktu.
Mogą jednak darować sobie takie poszukiwania. Białe jajka są równie zdrowe jak te ciemne . W składzie tego, co znajduje się pod skorupką, nie ma między nimi żadnych różnic. Na czym więc polega różnica i dlaczego nasze jajka są zawsze brązowe, a amerykańskie, które widzimy w filmach – zawsze białe?
Dlaczego jajka są białe?
Różnice w kolorach jajek mają podłoże wyłącznie kulturowe. Oznacza to w tym przypadku, że farmerzy produkują dla nas takie jajka, jakie chętniej kupujemy. W Polsce oznacza to ciemne . Polacy są bowiem ponoć często przekonani, że biały kolor jajek to efekt genetycznych modyfikacji kur. W niektórych krajach na zachodzie Europy i w USA preferowane są zaś jasne , na których łatwiej można dostrzec ewentualne zabrudzenia.
Prawda jest zaś taka, że wszystkie jajka są dziś bezpieczne, o ile kupujemy je w zaufanym sklepie . Za ich kolor odpowiadają zaś geny kury, która je znosi. Krótko mówiąc – jasne kury znoszą białe jajka, te ciemne dodają w genach pigment do ciemniejszych okazów.
Czy czekają nas białe jajka?
Miłośnicy białych jajek mogą jednak żywić nieśmiałą nadzieję, że w przyszłości ich ulubiony produkt wyprze te ciemne. Okazuje się, że jajka od jasnych kur są przeważnie nieco większe, a same ptaki są bardziej wydajne w znoszeniu ich . Dla wielkoskalowych ferm jajek to mocny argument. Być może będą więc chciały wpłynąć na nasze preferencje i przyzwyczaić nas do jedzenia białej wersji naszego śniadaniowego szlagieru.
Bez względu na ich kolor, jajka mają przed sobą świetlaną przyszłość. Są doskonały produktem nie tylko jako podstawa rozmaitych ciast, lecz także jako doskonale pożywny produkt w naszej diecie . Zawierają bardzo potrzebne nam witaminy A i E oraz cenne minerały . Białko z nich jest zaś doskonale przyswajalne. Najlepiej jeść je z płynnym żółtkiem, bo w ten sposób zachowują najwięcej składników odżywczych.
Wypróbuj też przepisy na nietypowe przetwory z ogórka i doskonałą warzywną pastę .