Nacinam ogórka, wkładam czosnek i pakuję do słoika. To patent na medal
Do słoików nie tylko ogórki kiszone. Poznaj przepis, z którym przygotujesz zaskakująca przekąskę z ogórków i kilku innych warzyw. Smak, jak i cała kompozycja zadziwi każdego, ale warto zaryzykować.
Ogórki w innym wydaniu
W tym roku sezon na ogórki w Polsce dobiega już właściwie końca, ale koniecznie musisz poznać ten przepis. Przygotujesz z niego przetwory, które mają zupełnie inny smak niż choćby uwielbiane ogórki kiszone lub małosolne.
Wszystko dlatego, że tym sposobem przygotujemy faszerowane ogórki, które dopiero po wypełnieniu trafią do słoików. Sposób genialny i bardzo smaczny. Czytaj dalej, a dowiesz się o wszystkich tajnikach przygotowania.
Mieszam mięso z przyprawami, zalewam i wekuję. Mam z tego szybki obiad na wyciągnięcie rękiOgórki i kilka dodatków
Oczywiście głównym składnikiem są ogórki. Kup te świeże, jędrne i dojrzałe. Oprócz nich potrzebny będzie także czosnek i kilka innych produktów. Poznasz, sprawdzając poniższą listę. Trzymaj się proporcji, a ogórki wyjdą doskonałe. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Nur'un Yemek Tarifleri 2, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1,5 l wody
- 2 kg ogórków
- 1 głów czosnku
- ocet
- sól
- cukier
- koperek
Przepis na faszerowane ogórki
Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Obetnij końcówki ogórków i dokładnie je umyj, a następnie włóż do garnka. Gotuj przez dwie minuty, a następnie przełóż do zimnej wody. Ząbki czosnku obierz i pokrój na mniejsze części.
Ogórki natnij wzdłuż jak na powyższym zdjęciu. Do każdego otworu włóż kawałki czosnku. Ogórki ułóż w wyparzonych słoikach. Do każdego wsyp po łyżeczce soli i po pół łyżeczki cukru. Wlej także po pół szklanki octu na słoik, a wierzch przykryj umytym koperkiem. Całość zalej wodą, a słoiki szczelnie zamknij.