Latem to moje ulubione śniadanie. Pastę na kanapki robię z taniego warzywa
Oto przepis na letnią warzywną pastę. Zagra doskonale w zespole złożonym z serów, wędlin i świeżego pieczywa. W mieście czy na wakacjach, takie śniadanie to doskonały początek dnia.
Pasta z cukinii
Pasty do pieczywa zajmują zdecydowanie za mało eksponowane miejsce w naszych kulinarnych nawykach. Tymczasem przetwarzanie warzyw czy roślin strączkowych na smarowidła to świetny sposób, by zbilansować naszą dietę uzupełniając je o odpowiednią ilość witamin, błonnika i roślinnego białka.
Dlatego zwróćmy uwagę na przepisy takie jak ten. Łączymy w nim dwa warzywa, które można codziennie kupić w każdym sklepie: cukinię i paprykę. Przepis na taką potrawę sprawdzi się więc zarówno w letnim sezonie, jak i zimą, kiedy zdani będziemy na mniejszy wybór w stoiskach warzywnych.
Mało kto robi z niej dżem. Przepis Wachowicz jest mistrzostwemPasta paprykowo-cukiniowa
Przygotowując taką pastę z papryki i cukinii warto pamiętać o jednym ważnym dodatku: oliwie wysokiej jakości. Ona też ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, warto więc używać oliwy z oliwek albo podobnych olejów (np. z pestek dyni) zamiast zwykłych rafinowanych produktów tego typu.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 5 szt. czerwonej papryki
- 2 czerwone cebule
- Mała garść zielonych oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 30 ml octu balsamicznego
- 50 ml oleju z pestek dyni lub oliwy
- 1 łyżka oleju
- 1 mały pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz, oregano, tymianek
Pasta z cukinii i papryki
Cebulę i paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych kroimy w ćwiartki. Cukinię dzielimy na grube plastry. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po wyjęciu studzimy je.
Warzywa przekładamy do kielicha blendera i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki poza szczypiorkiem, dolewając oleju po łyżce, by osiągnąć właściwą konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy posiekany szczypiorek i jeszcze raz mieszamy.
Wypróbuj też przepisy na buraczki konserwowe i pastę z cukinii z marchewką.