Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Latem to moje ulubione śniadanie. Pastę na kanapki robię z taniego warzywa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.08.2024 08:51

Latem to moje ulubione śniadanie. Pastę na kanapki robię z taniego warzywa

pasta z cukinii
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Oto przepis na letnią warzywną pastę. Zagra doskonale w zespole złożonym z serów, wędlin i świeżego pieczywa. W mieście czy na wakacjach, takie śniadanie to doskonały początek dnia.

Pasta z cukinii

Pasty do pieczywa zajmują zdecydowanie za mało eksponowane miejsce w naszych kulinarnych nawykach. Tymczasem przetwarzanie warzyw czy roślin strączkowych na smarowidła to świetny sposób, by zbilansować naszą dietę uzupełniając je o odpowiednią ilość witamin, błonnika i roślinnego białka.

Dlatego zwróćmy uwagę na przepisy takie jak ten. Łączymy w nim dwa warzywa, które można codziennie kupić w każdym sklepie: cukinię i paprykę. Przepis na taką potrawę sprawdzi się więc zarówno w letnim sezonie, jak i zimą, kiedy zdani będziemy na mniejszy wybór w stoiskach warzywnych.

pasta w miseczce
fot. Canva
Mało kto robi z niej dżem. Przepis Wachowicz jest mistrzostwem

Pasta paprykowo-cukiniowa

Przygotowując taką pastę z papryki i cukinii warto pamiętać o jednym ważnym dodatku: oliwie wysokiej jakości. Ona też ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, warto więc używać oliwy z oliwek albo podobnych olejów (np. z pestek dyni) zamiast zwykłych rafinowanych produktów tego typu.

Składniki

  • 2 średnie cukinie
  • 5 szt. czerwonej papryki
  • 2 czerwone cebule
  • Mała garść zielonych oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 ml octu balsamicznego
  • 50 ml oleju z pestek dyni lub oliwy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz, oregano, tymianek

Pasta z cukinii i papryki

Cebulę i paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych kroimy w ćwiartki. Cukinię dzielimy na grube plastry. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po wyjęciu studzimy je.

Warzywa przekładamy do kielicha blendera i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki poza szczypiorkiem, dolewając oleju po łyżce, by osiągnąć właściwą konsystencję. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Dodajemy posiekany szczypiorek i jeszcze raz mieszamy.

Wypróbuj też przepisy na buraczki konserwowe i pastę z cukinii z marchewką.

pasta na chlebie
fot. Canva