Łączę ryż z drożdżami. Z przepisu mojej prababci korzystam do dziś
Choć w tej wersji nie jest to produkt bezglutenowy, chleb ryżowy to świetne urozmaicenie diety. Rezygnujemy w tym przepisie z dużej części pszennej mąki. W efekcie jednak otrzymujemy pełnoprawne, lekkie i puszyste pieczywo.
Chleb z ryżu
Taki chleb ryżowy domowego wypieku to pieczywo z prawdziwego zdarzenia. Nie ma nic wspólnego z „chlebkami ryżowymi”, które kupujemy w supermarketach za to wiele z bochenkami, które przynosimy z piekarni. Obniżona ilość glutenu i innych pszennych składników czyni go dobrym urozmaiceniem naszej diety pod względem źródeł węglowodanów.
Przepis na chleb ryżowy ma jeszcze jedną dużą zaletę. Warto wypróbować go, ilekroć zdarzy nam się ugotować za dużo ryżu do potrawy albo rozgotować go do stanu, w którym serwowany inaczej nie będzie apetyczny. Kiedy przygotujemy z takiego ryżu chlebowe ciasto, ta wada dania stanie się zaletą.
Okrasa miesza z mlekiem i wlewa do ciasta na pierogi. Wychodzi miękkie i elastyczneDomowy chleb
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Einfach Lecker. Chleb taki można piec w dowolnej foremce, ale jego struktura pozwala z powodzeniem upiec go także w foremce. Można też pomyśleć o dodatkach, które wzbogacą jego smak.
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 100 ml mleka
- 2 szklanki mąki
- 30 ml oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżka czarnuszki
Pieczemy chleb z ryżu
Surowy ryż przesypujemy do miseczki i płuczemy, zmieniając wodę tak długo, jak będzie klarowna. Zalewamy go w rondelku wodą, doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gotujemy chwilę dłużej, niż to wynika z przepisu na opakowaniu, by był miękki.
Przestudzony ryż zalewamy mlekiem. Mieszamy go z cukrem i drożdżami. Następnie partiami dodajemy mąkę, mieszając po każdej partii. Solimy, dodajemy olej i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę.
Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, formujemy z niego kulkę, posypujemy mąką i przykrywamy folią. Odstawiamy w misce do wyrośnięcia. W ciągu kilkudziesięciu minut powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i kilkakrotnie składamy. Formujemy z niego bochenek, który układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią i odstawiamy na kilkadziesiąt minut do drugiego wyrastania.
Chleb posypujemy czarnuszką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. godzinę, aż zrobi się rumiany. Studzimy go na kratce.
Wypróbuj też przepisy na zupę z soczewicy i dżem warzywny.