Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż śliwki na cieście francuskim i zasyp cukrem. Ten deser to hit nad hitami
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 31.08.2024 07:00

Ułóż śliwki na cieście francuskim i zasyp cukrem. Ten deser to hit nad hitami

śliwki i ciasto francuskie
fot. youtube.com/blatterteigrezepte

Kwiatuszki z ciasta francuskiego ze śliwkami to urocza sezonowa przekąska na pożegnanie lata. Są błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i idealne do mrożonej kawy we wczesnojesienne popołudnia.

Deser z ciasta francuskiego

Desery z ciasta francuskiego są tak popularne, że istnieją całe kanały kulinarne poświęcone tylko temu produktowi. Nic dziwnego. Mało który sklepowy gotowiec oferuje tak wielką elastyczność w przygotowywaniu przekąsek na słodko i słono.

Ciasto francuskie zostało zresztą stworzone właśnie z myślą o takich owocowych przekąskach. Późne lato to pora, kiedy królują śliwki i to z nich można wyczarować takie kwiatki. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.

ciasto francuskie
fot. youtube.com/blatterteigrezepte
Wsyp je do kefiru i wypij na czczo. Zmiana przyjdzie natychmiast

Zapiekane śliwki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Blatterteigrezepte. Kaszka manna ma za zadanie wchłonąć nadmiar wilgoci wypiekanej ze śliwek. Jeśli nie mamy pod ręką tego składnika, można w zamian obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 8 śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 żółtko jaja
  • Cukier puder do posypania

Deser śliwkowy z ciasta francuskiego

Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i rozprostowujemy. Dzielimy go na osiem części o kształcie zbliżonym do kwadratu. Śliwki dzielimy na połowy i pozbywamy się pestek.

Na środku każdego kawałka ciasta układamy kopczyk kaszy manny. Na nim kładziemy połówkę śliwki. Owoc posypujemy łyżeczką cukru zmieszanego z cynamonem. Przykrywamy drugą połową śliwki.

Ciasto francuskie owijamy wokół śliwek, ale bez zaklejania. Powinno układać się jak płatki wokół śliwkowego środka. Ciastka układamy ciasno w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepis na placki ziemniaczane według Heni Foks i sposoby na zdrową rybę – karmazyna.

zapieczone śliwki
fot. youtube.com/blatterteigrezepte