Ułóż śliwki na cieście francuskim i zasyp cukrem. Ten deser to hit nad hitami
Kwiatuszki z ciasta francuskiego ze śliwkami to urocza sezonowa przekąska na pożegnanie lata. Są błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i idealne do mrożonej kawy we wczesnojesienne popołudnia.
Deser z ciasta francuskiego
Desery z ciasta francuskiego są tak popularne, że istnieją całe kanały kulinarne poświęcone tylko temu produktowi. Nic dziwnego. Mało który sklepowy gotowiec oferuje tak wielką elastyczność w przygotowywaniu przekąsek na słodko i słono.
Ciasto francuskie zostało zresztą stworzone właśnie z myślą o takich owocowych przekąskach. Późne lato to pora, kiedy królują śliwki i to z nich można wyczarować takie kwiatki. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę.
Wsyp je do kefiru i wypij na czczo. Zmiana przyjdzie natychmiastZapiekane śliwki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Blatterteigrezepte. Kaszka manna ma za zadanie wchłonąć nadmiar wilgoci wypiekanej ze śliwek. Jeśli nie mamy pod ręką tego składnika, można w zamian obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 8 śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 żółtko jaja
- Cukier puder do posypania
Deser śliwkowy z ciasta francuskiego
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i rozprostowujemy. Dzielimy go na osiem części o kształcie zbliżonym do kwadratu. Śliwki dzielimy na połowy i pozbywamy się pestek.
Na środku każdego kawałka ciasta układamy kopczyk kaszy manny. Na nim kładziemy połówkę śliwki. Owoc posypujemy łyżeczką cukru zmieszanego z cynamonem. Przykrywamy drugą połową śliwki.
Ciasto francuskie owijamy wokół śliwek, ale bez zaklejania. Powinno układać się jak płatki wokół śliwkowego środka. Ciastka układamy ciasno w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepis na placki ziemniaczane według Heni Foks i sposoby na zdrową rybę – karmazyna.