Smakosze.pl Przepisy Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź
canva/Yotka

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

4 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Dlaczego ogórki kiszone źle się kiszą? Kiszone ogórki wymagają odpowiedniego przygotowania, inaczej są puste w środku i nie mają smaku. Najważniejsze jednak są same ogórki- jeśli kupimy warzywa nawożone azotem, nigdy nie ukiszą się tak, jak powinny.

Ogórki kiszone to jedne z naszych ulubionych przetworów. Odpowiednio przygotowane są przepysznym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty, sałatek i zup. Kiszonki są kwaśne, jędrne i bardzo soczyste. Pamiętajmy o kilku zasadach, a wyjdą za każdym razem.

Ogórki kiszone możemy przygotować na wiele sposobów. Osobiście polecam tradycyjny przepis z dodatkiem liści czarnej porzeczki i wiśni. W kiszonkach nie może oczywiście zabraknąć gorczycy, kopru, chrzanu i czosnku, wszystkie przyprawy nadają ogórkom fenomenalny smak.

Bardzo ważnym elementem kiszenia ogórków jest również dokładne umycie i sparzenie słoików. Jeśli słoiki nie są wyparzone, a jedynie lekko przemyte, bakterie, które się w nich znajdują, zepsują nam przetwory i kiszonki będą do wyrzucenia.

Dlaczego ogórki kiszone źle się kiszą?

Ogórki kiszone, nawet najbardziej starannie przygotowane, nie będą smaczne, kiedy do kiszonek wykorzystamy ogórki nawożone sztucznie, zwłaszcza azotem , który faktycznie przyspiesza ich wzrost, ale sprawia, że ogórki tracą smak.

Ogórki pod kiszenie kupujmy wyłącznie ze sprawdzonych źródeł, następnie dokładnie je wyszorujmy, zalejmy zimną wodą i odstawmy na godzinę. Tak przygotowane po ukiszeniu będą jędrne i pełne smaku.

Przepis na ogórki kiszone

Składniki na 4 słoiki o pojemności 500 ml:

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 12 ząbków czosnku

  • 4 baldachy kopru

  • 4 kawałki korzenia chrzanu

  • 4 liście wiśni

  • 12 liści czarnej porzeczki

  • 2 łyżeczki gorczycy

  • 4 łyżki soli niejodowanej (1 łyżka na 500 ml wody)

Słoiki umyj, sparz, osusz. Ogórki wyszoruj, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Do każdego słoika włóż 3 ząbki czosnku, 3 liście porzeczki, liść wiśni, pół łyżeczki gorczycy, kawałek chrzanu.

Do słoików powkładaj ciasno ogórki, na górę włóż po baldachu kopru na słoik. Przygotuj zalewę: 2 l wody zagotuj z solą niejodowaną. Wrzącą wodę wlej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, aż ostygną.

Ogórki kiszone przełóż na blat kuchenny i odstaw na kilka dni, następnie przenieś je do spiżarni, będą gotowe po 2- 3 tygodniach, smacznego.

Domowe ogórki kiszone będą świetnym dodatkiem do obiadu, np. do placków ziemniaczanych po węgiersku . Z ogórków przygotujesz również wyśmienitą sałatkę , która doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania.

Ogórki kiszone w słoiku
canva/madaland

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ogrodnik news tv na YouTube, winiary.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy