Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź
Dlaczego ogórki kiszone źle się kiszą? Kiszone ogórki wymagają odpowiedniego przygotowania, inaczej są puste w środku i nie mają smaku. Najważniejsze jednak są same ogórki- jeśli kupimy warzywa nawożone azotem, nigdy nie ukiszą się tak, jak powinny.
Ogórki kiszone to jedne z naszych ulubionych przetworów. Odpowiednio przygotowane są przepysznym dodatkiem do obiadu, zimnej płyty, sałatek i zup. Kiszonki są kwaśne, jędrne i bardzo soczyste. Pamiętajmy o kilku zasadach, a wyjdą za każdym razem.
Ogórki kiszone możemy przygotować na wiele sposobów. Osobiście polecam tradycyjny przepis z dodatkiem liści czarnej porzeczki i wiśni. W kiszonkach nie może oczywiście zabraknąć gorczycy, kopru, chrzanu i czosnku, wszystkie przyprawy nadają ogórkom fenomenalny smak.
Bardzo ważnym elementem kiszenia ogórków jest również dokładne umycie i sparzenie słoików. Jeśli słoiki nie są wyparzone, a jedynie lekko przemyte, bakterie, które się w nich znajdują, zepsują nam przetwory i kiszonki będą do wyrzucenia.
Dlaczego ogórki kiszone źle się kiszą?
Ogórki kiszone, nawet najbardziej starannie przygotowane, nie będą smaczne, kiedy do kiszonek wykorzystamy ogórki nawożone sztucznie, zwłaszcza azotem , który faktycznie przyspiesza ich wzrost, ale sprawia, że ogórki tracą smak.
Ogórki pod kiszenie kupujmy wyłącznie ze sprawdzonych źródeł, następnie dokładnie je wyszorujmy, zalejmy zimną wodą i odstawmy na godzinę. Tak przygotowane po ukiszeniu będą jędrne i pełne smaku.
Przepis na ogórki kiszone
Składniki na 4 słoiki o pojemności 500 ml:
-
2 kg ogórków gruntowych
-
12 ząbków czosnku
-
4 baldachy kopru
-
4 kawałki korzenia chrzanu
-
4 liście wiśni
-
12 liści czarnej porzeczki
-
2 łyżeczki gorczycy
-
4 łyżki soli niejodowanej (1 łyżka na 500 ml wody)
Słoiki umyj, sparz, osusz. Ogórki wyszoruj, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Do każdego słoika włóż 3 ząbki czosnku, 3 liście porzeczki, liść wiśni, pół łyżeczki gorczycy, kawałek chrzanu.
Do słoików powkładaj ciasno ogórki, na górę włóż po baldachu kopru na słoik. Przygotuj zalewę: 2 l wody zagotuj z solą niejodowaną. Wrzącą wodę wlej do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, aż ostygną.
Ogórki kiszone przełóż na blat kuchenny i odstaw na kilka dni, następnie przenieś je do spiżarni, będą gotowe po 2- 3 tygodniach, smacznego.
Domowe ogórki kiszone będą świetnym dodatkiem do obiadu, np. do placków ziemniaczanych po węgiersku . Z ogórków przygotujesz również wyśmienitą sałatkę , która doskonale sprawdzi się na rodzinne spotkania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ogrodnik news tv na YouTube, winiary.pl