Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-10-05T193757.163

canva/lrlucik

Sałatka z kiszonych ogórków z obłędnym słodkim sosem

15 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukacie prostego przepisu na pyszną sałatkę, właśnie go znaleźliście. Proponujemy wam sałatkę z kiszonych ogórków z obłędnym sosem. Będzie ona idealnym dodatkiem do dań obiadowych, sprawdzi się też jako przekąska.

Ogórki kiszone są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Kwaśne, twarde i chrupiące, wnoszą dużo dobrego do zup czy sałatek. W tych ostatnich można jednak w pełni skorzystać z ich walorów zdrowotnych, bo nie niszczy ich wysoka temperatura.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę z kiszonych ogórków z obłędnym sosem

Składniki:

  • 5-6 ogórków kiszonych

  • ok. 150 g pomidorków koktajlowych lub 2 spore pomidory

  • 2 cebulki dymki

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

na sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 ząbek czosnku

Stefanka z herbatników

Bosko pyszna stefanka bez pieczenia o serowo-czekoladowym smaku

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie sałatki z kiszonych ogórków

Ogórki kiszone pokrój w plasterki lub sporą kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, duże pomidory pokrój w większą kostkę.

Cebulki dymki oczyść, opłucz, posiekaj wraz ze szczypiorkiem. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj.

Rozdrobnione składniki sałatki umieść w misce, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.

Składniki sosu, w tym przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, umieść w słoiczku. Zakręć, wymieszaj energicznie potrząsając. Możesz je też zblendować na gładką masę.

Sałatkę polej przygotowanym sosem, wymieszaj, od razu podawaj.

Na naszych stronach znajdziesz też inne przepisy na ciekawe sałatki. Przetestuj przepis na sałatkę z selera i orzechów, a także przepis na prostą sałatkę z ziemniaków i ogórków kiszonych.

składniki sosu

składniki sosu

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLACY CZĘSTO SIĘ NIMI ZAJADAJĄ. CZY TE POTRAWY NA PEWNO POCHODZĄ Z NASZEJ RODZIMEJ KUCHNI?

Pytanie 1 z 8

Leczo pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: akademiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >