Dlaczego schabowe są twarde po usmażeniu? Pewnie lekceważysz 1 zasadę
Kotlety schabowe wychodzą twarde po usmażeniu? Znamy na to skuteczną radę. Mięso stanie się kruche i delikatne, jeśli przed włożeniem na patelnię zostanie zamarynowane. Różnicę momentalnie wychwycą wszyscy domownicy.
Nigdy więcej nie usmażysz twardych kotletów schabowych
Kotlety schabowe to klasyk polskiej kuchni. W wielu domach przyrządzane są regularnie. Niejedna osoba boryka się jednak z tym, że mięso po zdjęciu z patelni jest twarde i nieapetyczne. Winne jest temu pomijanie 1 ważnej czynności.
Usmażenie idealnych kotletów mielonych nie ogranicza się jedynie do ich rozbicia i posolenia. Mięso wymaga też odpowiedniej marynaty. Dzięki leżakowaniu w niej stanie się nie tylko delikatne, ale dużo smaczniejsze. Wypróbuj ten trik raz, a już nigdy nie zrobisz kotletów schabowych inaczej.
Sprytny patent na mięciutkie kotlety schabowe
Niektórzy kucharze nie poświęcają kotletom schabowym należytej uwagi . Po rozbiciu przyprawiają je solą, pieprzem, i wrzucają na patelnię . Takie mięso nie ma prawa wyjść soczyste i delikatne . Brakuje mu bowiem składnika, który umożliwiłby jego skruszenie .
Kotlety schabowe należy przed smażeniem zamarynować . Najlepiej wybrać do tego składnik charakteryzujący się lekko kwaśnym smakiem . Idealnie nada się chociażby kefir albo musztarda. Do tego możemy dodać mieszankę ulubionych przypraw .
Kwaśny składnik marynaty zmieni strukturę mięsa . Dzięki temu stanie się ono bardziej delikatne . Kotlety powinny spędzić w takiej mieszance przynajmniej 2-3 godziny przed włożeniem na patelnię. Optymalnie będzie je jednak przetrzymać w ten sposób przez całą noc .
Co jeszcze warto wiedzieć o smażeniu kotletów schabowych?
Marynowanie mięsa to nie wszystko, co należy z nim zrobić . W pierwszej kolejności kotlety schabowe wymagają równomiernego rozbicia z obu stron . Najlepiej, aby kotlety były możliwie cienkie, dzięki czemu wymagać będą krótszej obróbki termicznej . Wpłynie to znacząco na ich miękkość oraz soczystość .
Po zamarynowaniu, mięso wymaga dobrego odsączenia . Idealnie nada się do tego kuchenny ręcznik papierowy . Dzięki tej czynności panierka nie będzie po usmażeniu odpadać od kotletów schabowych . Takie niepożądane zjawisko potrafi zepsuć najsmaczniejszego kotleta .
Najlepszym tłuszczem do smażenia kotletów schabowych jest smalec wieprzowy . Jeśli bardzo nie lubisz jego smaku, możesz wybrać też olej rzepakowy . Mięso wkładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy na średniej mocy palnika . W ten sposób nie przypali się z zewnątrz, w środku zaś zdąży się całkowicie usmażyć . Dowiedz się, jak prosto przyrządzić schabowego na cały talerz . Taka marynata do mięsa to absolutny hit kulinarny .