Smakosze.pl Produkty Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą
canva/etorres69

Dlaczego w opakowaniu mięsa są dziwne wkładki? Wyjaśniamy do czego służą

6 czerwca 2022

Mięso, które kupujecie ma w opakowaniu podkładkę? Nie ma się czego obawiać. Oznacza to tylko, że producent zadbał o zabezpieczenie produktu przed zepsuciem i dodał materiał, który zapobiega rozprzestrzenianiu się bakterii. Jak dokładnie działa taka wkładka? Wyjaśniamy tajemnicę plastikowego dodatku.

Z mięsa można przygotować wiele smacznych dań m.in. pyszne schabowe czy doskonały gulasz . Aby jednak gotowanie zakończyło się sukcesem, ważne jest odpowiednie przechowywanie składników. To właśnie dlatego producenci wyrobów pakowanych dołączają do nich tajemnicze podkładki.

Podkładki w mięsie mają specjalne zadanie

Choć mogłoby się wydawać, że umieszczony w opakowaniu materiał to dodatkowy śmieć lub — co gorsza — sposób na zawyżenie masy produktu — podkładka odgrywa istotną rolę w przechowywaniu mięsa. I wcale nie jest nią utrudnianie nam przygotowania dań, w momencie, gdy przypadkiem wrzucimy plastikowy fragment na patelnię.

Zadaniem stosowanej w pakowanych wyrobach podkładki jest wchłanianie płynu wydobywającego się z surowego mięsa. Dzięki niej więc nie tylko nie rozchlapiemy go przypadkowo po całej kuchni, ale też będziemy mieli pewność, że mięso nie zepsuje się na skutek przechowywania go w jego własnych sokach.

Co więcej, bakterie, które zazwyczaj licznie występują w tym płynie, będą fizycznie oddzielone od mięsa. Dzięki temu ryzyko, że przeniesiemy go do posiłków na deskach, dłoniach czy podczas oczyszczania produktu znacznie zmaleje.

Czy podkładki z mięsa są bezpieczne?

Dodatki do żywności, także te niespożywcze, są ściśle kontrolowane. Wkładki absorpcyjne — jak fachowo nazywa się umieszczany w pakowanym w plastik mięsie wyrób — wykonuje się z określonych form papieru, otaczanego plastikową, nietoksyczną nakładką .

Każda sztuka przechodzi kontrolę pod kątem zawartości szkodliwych substancji. Wewnątrz tego zabezpieczenia nie ma też żadnej „szkodliwej chemii” — jedynie materiały chłonne takie jak celuloza czy żel krzemionkowy. Są one wykonane w sposób zapobiegający powrotowi raz wchłoniętego mięsnego płynu.

Mięsa pakowane zawierają podkładki absorbujące wilgoć
Mięsa pakowane zawierają podkładki absorbujące wilgoć

Źródło zdjęcia: canva/ChiccoDodiFC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet, zywienie.abczdrowie

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy