Dlaczego warto dodać cukier podczas smażenia cebuli? Powód jest bardzo ważny
Czy wiecie, jak smażyć cebulę, by wyszła miękka i słodka? Wielu z nas soli ją, by podkreślić naturalny smak warzywa. Nie jest to błąd, ale dodanie odrobiny cukru przyniesie o wiele lepsze efekty. Musicie spróbować.
Delikatna, skarmelizowana cebula będzie świetnym dodatkiem do dań mącznych czy kanapek. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji i smaku warzywa ułatwi nam dodanie odrobiny cukru. Zastąpcie nią sól i przekonajcie się sami, jak przyjemna w odbiorze stanie się smażona cebulka.
Jak smażyć cebulę? Powoli i z dodatkiem cukru
Odrobina soli dodana podczas smażenia cebuli sprawia, że warzywo szybciej mięknie, a jego smak jest nieco bardziej wyraźny. Nie zawsze jest to korzystny efekt. Jeśli chcemy podać miękką i lekko słodką cebulkę, powinniśmy postawić na cukier. Dlaczego?
Cebula zawiera w sobie już pewną ilość słodkich składników, a cukier pomoże nam go podkręcić. Podczas smażenia również będzie ulegał karmelizacji, nadając warzywu jeszcze głębszego złocistego koloru.
Warzywo warto zatem posiekać lub pokroić w piórka i wrzucić na dobrze rozgrzany tłuszcz i przyrządzać na średnim ogniu, uważając, by zbyt szybko nie zbrązowiało. Czas smażenia zależy od ilości produktu i warto z nią nie przesadzić. Należy też przysmak cały czas mieszać , bo średni czas karmelizowania cebuli może wynosić nawet 30 minut. Dopiero na koniec wsypujemy trochę cukru.
Jak smażyć cebulę? Na tłuszczu o neutralnym smaku
Do podsmażania warzywa wielu z nas sięga po olej rzepakowy. Jest to świetny wybór , bo produkt ten jest odporny na wysokie temperatury i nie ma własnego charakterystycznego smaku.
Znakomite efekty uzyskamy również na oliwie z oliwek i maśle klarowanym. Masła tradycyjnego i innych tłuszczy lepiej unikać, gdyż ulegają niepożądanym reakcjom podczas obróbki termicznej. Większość z nich ma też bardzo wyraźny smak.
Na naszej stronie znajdziecie przepis na dania idealnie smakujące ze świeżo przyrządzoną cebulą. Polecamy tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami oraz miękkie i sycące pyzy z mięsem .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wrzuciła do blendera i włączyła pełną moc. Jej patent na naleśniki bez mąki jest hitem
-
Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Wersja gyros jest 100 razy lepsza
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama