Smakosze.pl

Screeny z filmu pochodzą z kanału dietanaluzie.pl na TikTok

Wrzuciła do blendera i włączyła pełną moc. Jej patent na naleśniki bez mąki jest hitem

23 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zapomnij o klasycznych naleśnikach. Kultowe danie przygotujesz bez grama mąki w dosłownie kilka minut. Wystarczy, że zblendujesz wszystkie składniki i usmażysz na niewielkiej ilości tłuszczu. Poznaj przepis na naleśniki bez mąki.

Na profilu dietanaluzie.pl na TikToku, znajdziemy wiele przepisów kulinarnych na zdrowe, smaczne i niedrogie dania. To właśnie z tego profilu pochodzą zdjęcia i przepis wykorzystane w artykule. Niedawno Roksana opublikowała filmik, na którym przygotowuje naleśniki bez mąki. Naleśniki są błyskawicznie w przygotowaniu i o wiele zdrowsze niż klasyczne.

Naleśniki bez mąki możemy podać z wieloma dodatkami. Naleśniki są neutralne w smaku, będą więc pasować zarówno do słodkich dżemów, sosów i owoców, jak i kurczaka, szpinaku, serów i innych, wytrawnych produktów. Naleśniki bez mąki są pomysłem na szybki obiad, podwieczorek lub kolację.

Naleśniki bez mąki posmaruj serkiem kanapkowym, a do środka włóż kawałki wędzonego łososia. To pyszna, pożywny i zdrowy podwieczorek. Jeśli wolisz słodkie naleśniki, do masy możesz dodać również kakao, miód lub cukier waniliowy.

Naleśniki bez mąki. Jedz bez wyrzutów sumienia

Składniki:
  • 100 g płatków owsianych

  • 2 jajka

  • 200 ml mleka

  • łyżka oliwy

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy lub oliwa do smażenia

Jak zrobić lekkie, pożywne i zdrowe naleśniki? Nie ma szybszego sposobu

Płatki owsiane przełóż do blendera kielichowego. Dodaj jajka, szczyptę soli, olej, mleko i zblenduj na gładką masę. Ciasto na naleśniki smaż partiami na odrobinie tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Pomysł na równie smaczne i lekkie danie? Kotlety z ciecierzycy są źródłem białka roślinnego. Są lekkie i pyszne. Przygotuj również rybę pieczoną w warzywach . Wszyscy będą zachwyceni.

płatki owsiane na naleśniki bez mąki
canva/inerika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rozgniatam banana widelcem i dodaję 3 składniki. Po 20 minutach cieszę się pożywnym śniadaniem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >