Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Wersja gyros jest 100 razy lepsza
Nie z mięsem, nie ruskie, nie z kapustą. Na obiad przygotuj pierogi gyros. Aromatyczny farsz z kurczaka i warzyw posmakuje każdemu. Pierogi po ugotowaniu będą delikatne, miękkie i tak smaczne, że znikną z talerzy błyskawicznie.
Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, smaczne i pożywne danie na rodzinny obiad, koniecznie przygotuj pierogi gyros. Pierogi z niezwykłym nadzieniem zaskoczą każdego łasucha. Farsz z kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą i papryką jest prosty w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem.
Sekretem każdym pierogów jest ciasto. Niektórzy dodają do niego jajka, inni olej. Do pierogów gyros dodaj wrzątek i roztopione masło. Sparzoną mąkę wyrabiaj łyżką, a później ręką, aby składniki dobrze się połączyły. Wyrobione i elastyczne ciasto odstaw, żeby odpoczęło.
Gdy ciasto będzie leżakować, przygotuj farsz na pierogi gyros. Brzegi ciasta dokładnie zlepiaj, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania. Pierogi możesz ugotować, możesz je również podsmażyć na patelni z dodatkiem cebuli. Każda wersja będzie smakować rewelacyjnie.
Przepis na gotowane pierogi z aromatycznym farszem
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g roztopionego masła
szklanka gorącej wody
pół łyżeczki soli
Składniki na farsz:
500 g piersi z kurczaka
300 g pieczarek
duża papryka czerwona
200 g startego sera żółtego
cebula
2 ząbki czosnku
przyprawa gyros
puszka kukurydzy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2-3 łyżki ketchupu pikantnego
olej rzepakowy do smażenia
Pierogi gyros. Proste, smaczne i pyszne
Na początku przygotuj ciasto: przesyp mąkę na stolnicę. W środku zrób wgłębienie. Wlej w nie roztopione masło i wrzątek. Całość oprósz solą i zagniataj łyżką, żeby mąka się sparzyła. Ciasto wyrabiaj ręcznie, aż uzyskasz jednolitą i elastyczną masę. Przykryj ją ściereczką i odstaw.
Przygotuj farsz: pokrój drobno kurczaka, natrzyj go przyprawą gyros i usmaż na złoty kolor na oleju, przełóż na talerz. Pokrój drobno paprykę, pieczarki, zetrzyj ser. Posiekaj czosnek, cebulę, natkę pietruszki i odsącz z puszki kukurydzę.
Na tej samej patelni zeszklij cebulę, następie dodaj paprykę i smaż kilka minut, żeby zmiękła. Dodaj pieczarki, całość oprósz solą, pieprzem, posiekaną natką i smaż jeszcze chwilę. Na patelnię dodaj czosnek, kukurydzę i podsmażaj około 10 minut na wolnym ogniu.
Do farszu dodaj usmażonego kurczaka. Całość ponownie wymieszaj, dodaj ketchup i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka.
W środek każdego kółka włóż przygotowany farsz i zlep brzegi ciasta. Pierogi gotuj kilka minut w osolonym wrzątku do wypłynięcia, smacznego.
Przygotuj również hitowe pierogi z piekarnika z chrupiącym ciastem. Jeśli zostały Ci pierogi z obiadu, koniecznie je zamroź. Tu dowiesz się, jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ziemniaki gotujesz w zimnej czy ciepłej wodzie? Tylko jedna opcja jest prawidłowa
Anna Lewandowska robi domowe mleko za grosze. Jest zdrowsze i dużo pyszniejsze niż ze sklepu
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama