Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Wersja gyros jest 100 razy lepsza
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.01.2023 18:33

Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Wersja gyros jest 100 razy lepsza

Zapomnij o zwykłych pierogach z mięsem. Wersja gyros jest 100 razy lepsza
canva/ MagMos

Nie z mięsem, nie ruskie, nie z kapustą. Na obiad przygotuj pierogi gyros. Aromatyczny farsz z kurczaka i warzyw posmakuje każdemu. Pierogi po ugotowaniu będą delikatne, miękkie i tak smaczne, że znikną z talerzy błyskawicznie.

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, smaczne i pożywne danie na rodzinny obiad, koniecznie przygotuj pierogi gyros. Pierogi z niezwykłym nadzieniem zaskoczą każdego łasucha. Farsz z kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą i papryką jest prosty w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem.

Sekretem każdym pierogów jest ciasto. Niektórzy dodają do niego jajka, inni olej. Do pierogów gyros dodaj wrzątek i roztopione masło. Sparzoną mąkę wyrabiaj łyżką, a później ręką, aby składniki dobrze się połączyły. Wyrobione i elastyczne ciasto odstaw, żeby odpoczęło.

Gdy ciasto będzie leżakować, przygotuj farsz na pierogi gyros. Brzegi ciasta dokładnie zlepiaj, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania. Pierogi możesz ugotować, możesz je również podsmażyć na patelni z dodatkiem cebuli. Każda wersja będzie smakować rewelacyjnie.

Przepis na gotowane pierogi z aromatycznym farszem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 50 g roztopionego masła

  • szklanka gorącej wody

  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 500 g piersi z kurczaka

  • 300 g pieczarek

  • duża papryka czerwona

  • 200 g startego sera żółtego

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • przyprawa gyros

  • puszka kukurydzy

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • 2-3 łyżki ketchupu pikantnego

  • olej rzepakowy do smażenia

Pierogi gyros. Proste, smaczne i pyszne

Na początku przygotuj ciasto: przesyp mąkę na stolnicę. W środku zrób wgłębienie. Wlej w nie roztopione masło i wrzątek. Całość oprósz solą i zagniataj łyżką, żeby mąka się sparzyła. Ciasto wyrabiaj ręcznie, aż uzyskasz jednolitą i elastyczną masę. Przykryj ją ściereczką i odstaw.

Przygotuj farsz: pokrój drobno kurczaka, natrzyj go przyprawą gyros i usmaż na złoty kolor na oleju, przełóż na talerz. Pokrój drobno paprykę, pieczarki, zetrzyj ser. Posiekaj czosnek, cebulę, natkę pietruszki i odsącz z puszki kukurydzę.

Na tej samej patelni zeszklij cebulę, następie dodaj paprykę i smaż kilka minut, żeby zmiękła. Dodaj pieczarki, całość oprósz solą, pieprzem, posiekaną natką i smaż jeszcze chwilę. Na patelnię dodaj czosnek, kukurydzę i podsmażaj około 10 minut na wolnym ogniu.

Do farszu dodaj usmażonego kurczaka. Całość ponownie wymieszaj, dodaj ketchup i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka.

W środek każdego kółka włóż przygotowany farsz i zlep brzegi ciasta. Pierogi gotuj kilka minut w osolonym wrzątku do wypłynięcia, smacznego.

Przygotuj również hitowe pierogi z piekarnika z chrupiącym ciastem. Jeśli zostały Ci pierogi z obiadu, koniecznie je zamroź. Tu dowiesz się, jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały.

pierogi
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: