Przepis na niezapomniane pyzy z mięsem
Pomimo ogromnej popularności zagranicznych potraw, wiele osób w dalszym ciągu chętnie sięga po klasyki polskiej kuchni. Pyzy z mięsem to tradycyjna potrawa, która pochodzi z Wielkopolski.
Proste, tanie, syte i smaczne kluski to ideał, który warto przygotować choćby z okazji rodzinnego obiadu! Nie mamy wątpliwości, że podbije niejedno podniebienie! Poniżej podajemy przepis na tę potrawę
Przepis na tradycyjne pyzy z mięsem
Składniki na ciasto:
1,5 ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Składniki na farsz:
400 g mięsa wieprzowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Obierz i umyj ziemniaki, a następnie podziel je na dwie porcję: połowę zetrzyj tarce, a drugą ugotuj w osolonej wodzie i po ostudzeniu przeciśnij przez praskę. Surowe starte ziemniaki dodaj do ugotowanych i dokładnie wymieszaj.
Do masy ziemniaczanej wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pieprz i sól, wbij jajko, a następnie zabierz się za wyrobienie ciasta. Przygotuj farsz.
Zmiel mięso w maszynce. Podsmaż na patelni pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy ta pierwsza się już zeszkli, dodaj do niej zmielone wcześniej mięso. Dopraw je tymiankiem, majerankiem, solą oraz pieprzem i smaż przez kilka minut. Po usmażeniu wbij do niego jajko oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.
Uformuj kulki z ciasta ziemniaczanego. Spłaszcz je i dodaj do ich środka farsz mięsny. Ulep z nich podłużne kluski. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 8 - 10 minut po wypłynięciu. Smacznego! Sposób przygotowania pyz z mięsem obejrzysz również na kanale Menu Dorotki na You Tube.
Na naszej stronie znajdziesz inne wyborne przepisy na tradycyjne potrawy. Niedawno zdradzaliśmy m.in. recepturę na czarne kluski oraz bryzol wołowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wikipedia/ haps
undefinedundefined