Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę? Powody zachwycają
canva/Engin_Akyurt, pixabay

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę? Powody zachwycają

12 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Bez świeżo zaparzonej kawy świat prawdopodobnie wyglądałby inaczej, dlatego nie wyobrażamy sobie, aby mogło jej zabraknąć. Jednym z najlepszych połączeń, nie tylko kulinarnych, jest kawa z odrobiną kurkumy. Aromatyczna przyprawa poprawia zdrowie, łagodzi stany zapalne, a także zwiększa energetyzujące działanie kawy.

Kawa z kurkumą nie należy do popularnych pomysłów. Polacy zazwyczaj do kawy dodają jedynie cukier i mleko. Poniższa propozycja pozwala spróbować czegoś nowego, a także korzystnie wpłynąć na zdrowie.

Doprawianie kawy kurkumą wywodzi się z Indii, gdzie taki sposób picia tego pysznego napoju jest dobrze znany. Niekiedy można spotkać się także z innymi dodatkami jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa.

Kawa z kurkumą a zdrowie

Jak czytamy na portalu artisclub, kawa z kurkumą może łagodzić stany zapalne pojawiające się w organizmie człowieka. Według przytoczonych przez nich badań napój może pomagać chorym na reumatoidalne zapalenie stawów.

Kurkuma sama w sobie wykazuje właściwości zmniejszające stany depresyjne, co może sprzyjać poprawie ogólnego samopoczucia. Niektórzy sądzą, że z kofeiną, dobry wpływ na psychikę jest jeszcze większy.

Na łamach czasopisma Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism w 2018 roku opublikowana badania, z których wynika, że kurkuma z kawą zmniejszają poziom cukru we krwi.

Antyoksydanty i wzmocnienie odporności

W kurkumie obecna jest kurkumina, silny barwnik o jeszcze większych właściwościach przeciwutleniających. Dlatego przyjmowanie kurkumy regularnie ułatwia walkę z wolnymi rodnikami.

Dzięki działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym kurkumina może wspomagać organizm w czasie infekcji. Kubek kawy z kurkumą pity codziennie pobudza układ odpornościowy.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pobudzającą kawę z odrobiną soli. Ten tekst wyjawia przepis na kawę z koglem moglem.

Kurkuma

Źródło zdjęcia: canva/egal, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.radiozet.pl; artisclub

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy