Dlaczego warto dodać do mizerii ocet? Powód Cię zaskoczy
Mizeria jest jednym z prostszych dodatków do obiadu. Niektórzy do sosu dodają odrobinę octu, uzyskując dzięki temu jeszcze bardziej wyrazisty smak rarytasu. Jeśli i wy chcecie wypróbować ten patent, skorzystajcie z naszego nowego przepisu. Nie zawiedziecie się.
Mizeria z dodatkiem octu, zwana tez mizerią po warszawsku przyjemnie zaskoczy każdego, kto jej spróbuje. Jeżeli szukacie odmiany od klasycznej wersji czy delikatnie kremowych ogórków przyrządzanych z dodatkiem cukru pudru , koniecznie po nią sięgnijcie. Będziecie zachwyceni tym jednocześnie nieco słodkim i cierpkim smakiem.
Przepis na wyrazistą mizerię z octem
Składniki:
-
4 zielone ogórki
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżeczki octu
-
100 g kwaśnej śmietany 18%
-
1/3 łyżeczki soli
-
pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Umieszczamy je w większej misce. Solimy. Starannie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Warzywa odciskamy z nadmiaru płynu.
Umieszczamy je w salaterce. Cukier mieszamy z octem i śmietaną. Całość łączymy z ogórkami. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podajemy.
Wskazówki:
-
Mizerie możecie wzbogacić o zieleninę. Zależnie od upodobań dodajcie posiekany koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Z każdym z tych dodatków będzie pyszna.
-
Jeżeli nie chcecie by mizeria była aż tak ciężka, zamieńcie śmietanę na jogurt naturalny. Też będzie smacznie.
-
Możecie także przygotować wegańską wersję tego ogórkowego klasyku. Wystarczy, że sięgniecie po śmietankę kokosową lub jogurt sojowy.
-
Dobrym zamiennikiem octu będzie sok z cytryny. Użyjcie tej samej lub nieco większej ilości płynu z owocu — zależnie od preferencji.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy