Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto dodać jabłko do klusek śląskich? Owoc cudownie podkreśli ich smak
canva/Dar1930, Getty Images

Dlaczego warto dodać jabłko do klusek śląskich? Owoc cudownie podkreśli ich smak

13 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Wszyscy wiedzą, że nic nie smakuje tak dobrze, jak połączenie elastycznych klusek śląskich z gęstym mięsnym sosem. Jednym z najlepszych sposobów na podkreślenie smaku śląskiego przysmaku, jest dodanie do niego zwykłego jabłka. Owoc nada im delikatną słodycz, która pysznie kontrastować będzie do wytrawności sosu.

Kluski śląskie są sztandarowym składnikiem polskiej sztuki kulinarnej. Ich sekretem jest charakterystyczne wgłębienie na środku, które kojarzy każdy. Do jego wnętrza wlewa się sos i za jednym kęsem można poczuć więcej smaku.

Jabłko w cieście na kluski śląskie może dziwić, lecz warto dać mu szansę. Finalnie różnica w smaku nie jest ogromna, lecz można ją wyczuć, co może zostać szczególnie docenione przez największych smakoszy, szukających nawet najmniejszych niuansów smakowych.

Przepis na kluski śląskie z jabłkiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 250 g mąki ziemniaczanej

  • 1 jabłko

  • sól

Zacznij od ugotowania obranych i umytych ziemniaków w osolonym wrzątku do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę do kartofli. Ugnieć zmiażdżone ziemniaki w misce, podziel je na 4 części.

Jedną część przełóż na bok i na jej miejsce, wsyp 250 g mąki ziemniaczanej. Zacznij ugniatać ciasto. Gdy uzyska jednolitą i zwartą konsystencję, odstaw je na 15 minut pod przykryciem. Następnie wyjmij ciasto i podziel je na kulki równiej wielkości.

Uformuj z kulek kluski i włóż do każdej mały kawałek jabłka. Wrzucaj kluski do osolonego wrzątku i gotuj przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak ugotować ziemniaki w 10 minut. Ten tekst zdradza idealny sposób na kluski śląskie.

Kluski śląskie z sosem i mięsem

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl; o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy