Dlaczego warto pić herbatę z jabłek i czosnku?
Herbata z czosnku i jabłka jest świetnym sposobem na wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych, które często pojawiają się o każdej porze roku. Wystarczy z upału wejść do klimatyzowanego pomieszczenia, aby śluzówka gardła stała się wrażliwa na patogeny.
Na szczęście osoby, które regularnie i często wypijają poniższą herbatę, mogą pochwalić się o wiele silniejszym układem odpornościowym niż ludzie, którzy jej nie stosują. Przygotowanie naparu jest banalnie proste i nie zabiera dużo czasu, więc każdy może go z łatwością zrobić.
Właściwości herbaty z czosnku i jabłka
W jabłkach znajduje się dużo witaminy C, która jest bardzo ważnym elementem dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Sporo błonnika, którego najwięcej można znaleźć bezpośrednio pod skórką, sprawia, że oczyszczanie ciała z toksyn jest znacznie prostsze.
Owoce są również bogate we flawonoidy, które są przeciwutleniaczami o bardzo silnym działaniu. Ich obecność w diecie, pozwala utrzymać oczy w dobrej kondycji. Dodatkowo walczą one z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstawania nowotworów.
Czosnek walczy z drobnoustrojami
W czosnku obecna jest allicyna, która odpowiada za większość jego właściwości. Allicyna ma zdolność do niszczenia bakterii, wirusów i pasożytów, które osłabiają organizm i wywołują choroby. Roślina ta posiada również spore pokłady witaminy A i C, które są istotne dla dobrej odporności.
Spożywanie czosnku ułatwia rozprawianie się ze stanami zapalnymi, obniża poziom złego cholesterolu, odtruwa organizm z metali ciężkich, pobudza żołądek do wydzielania kwasu żołądkowego, ułatwia odkrztuszanie i zmniejsza intensywny, męczący kaszel.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.
Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Yum
Przepis na herbatkę
Do jej przygotowania potrzeba 2 jabłek, 2 ząbków czosnku oraz pół litra wody. Jabłka dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Nie obieraj ich ani nie usuwaj nasion - wiele substancji znajduje się w ich wnętrzu. Czosnek obierz z osłonki i posiekaj jak najdrobniej.
Wlej wodę do garnka i wrzuć do niej pokrojone składniki. Gdy woda będzie blisko wrzenia, wyłącz gaz i odstaw garnek pod przykryciem na 10 minut. Odcedź napar, dosłodź miodem lub brązowym cukrem i wypij. Pij taki napój 2-3 razy w tygodniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakdnia.pl