Smakosze.pl Dieta Dlaczego warto pić herbatę z jabłek i czosnku?
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Yum

Dlaczego warto pić herbatę z jabłek i czosnku?

21 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Herbata z czosnku i jabłka jest świetnym sposobem na wszelkie infekcje górnych dróg oddechowych, które często pojawiają się o każdej porze roku. Wystarczy z upału wejść do klimatyzowanego pomieszczenia, aby śluzówka gardła stała się wrażliwa na patogeny.

Na szczęście osoby, które regularnie i często wypijają poniższą herbatę, mogą pochwalić się o wiele silniejszym układem odpornościowym niż ludzie, którzy jej nie stosują. Przygotowanie naparu jest banalnie proste i nie zabiera dużo czasu, więc każdy może go z łatwością zrobić.

Właściwości herbaty z czosnku i jabłka 

W jabłkach znajduje się dużo witaminy C, która jest bardzo ważnym elementem dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Sporo błonnika, którego najwięcej można znaleźć bezpośrednio pod skórką, sprawia, że oczyszczanie ciała z toksyn jest znacznie prostsze.

Owoce są również bogate we flawonoidy, które są przeciwutleniaczami o bardzo silnym działaniu. Ich obecność w diecie, pozwala utrzymać oczy w dobrej kondycji. Dodatkowo walczą one z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstawania nowotworów.

Czosnek walczy z drobnoustrojami

W czosnku obecna jest allicyna, która odpowiada za większość jego właściwości. Allicyna ma zdolność do niszczenia bakterii, wirusów i pasożytów, które osłabiają organizm i wywołują choroby. Roślina ta posiada również spore pokłady witaminy A i C, które są istotne dla dobrej odporności.

Spożywanie czosnku ułatwia rozprawianie się ze stanami zapalnymi, obniża poziom złego cholesterolu, odtruwa organizm z metali ciężkich, pobudza żołądek do wydzielania kwasu żołądkowego, ułatwia odkrztuszanie i zmniejsza intensywny, męczący kaszel.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika.

Źródło: Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Yum

Przepis na herbatkę

Do jej przygotowania potrzeba 2 jabłek, 2 ząbków czosnku oraz pół litra wody. Jabłka dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Nie obieraj ich ani nie usuwaj nasion - wiele substancji znajduje się w ich wnętrzu. Czosnek obierz z osłonki i posiekaj jak najdrobniej.

Wlej wodę do garnka i wrzuć do niej pokrojone składniki. Gdy woda będzie blisko wrzenia, wyłącz gaz i odstaw garnek pod przykryciem na 10 minut. Odcedź napar, dosłodź miodem lub brązowym cukrem i wypij. Pij taki napój 2-3 razy w tygodniu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakdnia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy