Smakosze.pl Porady Dlaczego warto wsadzić cebulę do zamrażarki? Powód nie mieści się w głowie
Materiał YouTube z kanału Smart Fox

Dlaczego warto wsadzić cebulę do zamrażarki? Powód nie mieści się w głowie

26 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy wkładaliście kiedyś cebulę do zamrażarki? Jeśli nie, ta czynność szybko wejdzie Wam w nawyk. Mocno schłodzone warzywo nie powoduje bowiem uciążliwego łzawienia oczu podczas krojenia. Ten kuchenni trik jest niezastąpiony.

Nigdy więcej nie zapłaczesz podczas krojenia cebuli

Cebula jest bardzo często używanym produktem w naszej kuchni. Nikt jednak nie przepada za jej krojeniem. Każdy wie, że szatkowanie cebuli nieuniknienie kończy się płaczem. Czas raz na zawsze rozwiązać ten problem.

Krojenie cebuli nie musi powodować potoku łez. Wystarczy, ze zastosujecie tę sprawdzoną sztuczkę. Włóż cebulę do zamrażarki, a od razu odczujecie różnicę. Wypróbujcie ten sposób i koniecznie przekażcie go dalej.

Podeszła do kasy samoobsługowej w Biedronce. Tych zakupów nie zapomni do końca życia

Dlaczego płaczemy podczas krojenia cebuli?

Krojenie cebuli jest jedną z najmniej lubianych czynności kuchennych . Każdy zawsze próbuje wymigać się od tego obowiązku . Nic w tym dziwnego, bowiem obrabianie tego warzywa zawsze kończy się płaczem . Na szczęście mamy na to skuteczną radę .

Cebula podczas krojenia wytwarza substancję drażniącą . Ta, ulatniając się z warzywa, dociera do naszych oczu . Organizm wyzwala reakcję obronną, która polega na łzawieniu . Ten nieprzyjemny stan znany jest każdemu amatorowi kuchni .

Od teraz w prosty sposób możesz zapobiec skutkom ubocznym krojenia cebuli . Wystarczy, że z odpowiednim wyprzedzeniem włożysz ją do zamrażarki . Łzawienie oczu w kuchni na zawsze odejdzie w zapomnienie . Wyjaśnienie tego zjawiska okazuje się banalnie proste .

Włóż cebulę do zamrażarki i odczuj różnicę

Remedium na łzawiące przy cebuli oczy jest bajecznie proste . Po prostu włóż warzywo do zamrażarki. P od wpływem niskiej temperatury neutralizacji ulegnie kłopotliwy dla nas enzym .

Cebula przed chłodzeniem nie wymaga żadnych innych czynności . Wystarczy, że włożysz ją do zamrażarki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ją i zacznij kroić tak, jak zazwyczaj . Od razu zauważysz zadziwiającą różnicę . Podczas smażenia cebuli nie zapomnij o tym niepozornym, ale ważnym dodatku . Pozostawienie tego warzywa w zupie może doprowadzić do kulinarnej katastrofy .

krojenie cebuli.png
Canva / Slatan
Ten owoc doskonale zmiękczy mięso. Pieczyste czy gulasz będą się wprost rozpływać w ustach
Bratowa zdradziła mi swój przepis na kalafiorową. Ziemniaki zastępuje o wiele zdrowszym składnikiem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy