Podczas smażenia cebuli zawsze dodaję szczyptę cukru. To mój największy sekret
Smażona cebula jest nieodłącznym elementem wielu potraw. Jak sprawić, by była niezwykle apetyczna, i rozpływała się w ustach? Niektórzy w tym celu podczas smażenia oprószają warzywo solą. Ja jednak znamy lepszy sposób i zawsze dodaję do niej cukier.
To najlepszy sposób na smażenie cebuli
Smażenie cebuli jest z pozoru banalne. Wystarczy rozgrzać tłuszcz, dorzucić warzywo i trzymać przez jakiś czas na ogniu. Ten sposób jest jednak zawodny i sprzyja przypaleniu cebuli. Wtedy cała zawartość patelni nadaje się do wyrzucenia.
Słodka, karmelowa cebulka uświetni niejedno danie. Jak sprawić, by zawsze wychodziła wyśmienita? Wystarczy, że na patelnię dosypiesz odrobinę cukru. Efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.
Poszedł na miasto i sprawdził lody od Gessler. „Jest pod tym względem... dość mizernie"Czemu zawsze dodaję cukier podczas smażenia cebuli?
Delikatnie podsmażona cebula jest cudownie chrupiąca i ma zdecydowany smak. Większość osób preferuje jednak to warzywo, kiedy jest porządnie zeszklone. Mięciutka i słodka zachwyca wielu smakoszy. Zaraz zdradzę Wam, jak osiągnąć taki efekt.
Działanie zaczynam od posiekania cebuli. Następnie solidnie rozgrzewam patelnię. Dokładam do niej masło lub olej i wsypuję cebulę. Smażę na niewielkim ogniu do momentu, aż zacznie robić się szklista.
W tym właśnie momencie oprószam warzywo solidną szczyptą cukru. Nie można jednak z nim przesadzić, żeby cebula nie zrobiła się zbyt słodka. 1 płaska łyżeczka na średniej wielkości główkę powinna być w sam raz. Cebula z dodatkiem cukru szybciej zmięknie i nabierze apetycznej złocistej barwy.
Podsmażona z cukrem cebula będzie pasowała do wielu potraw. Doskonale sprawdzi się jako okrasa chociażby do pierogów. Można też dodać ją do farszu lub wymieszać z mięsem na kotlety mielone. Dzięki takiemu dodatkowi każde danie nabierze niepowtarzalnego smaku.
To warto wiedzieć na temat smażenia cebuli
Nie każdy wie, że z cebuli warto usunąć pierwszą warstwę pod łupiną. Jest ona teoretycznie miękka, jednak często nadmiernie wysuszona. Przez niewielką zawartość wody bardzo szybko przypali się, a przez to zgorzknieje. Ta rada ma zastosowanie zwłaszcza do tej cebuli, którą kupujemy już obraną.
Cebula nie lubi smażenia na zbyt dużym ogniu. Bardzo łatwo wtedy o jej przypalenie. Cała partia warzywa nadaje się wtedy do kosza. Gorzkiego smaku spalonej cebuli nie da się niczym skutecznie zniwelować.
W czasie smażenia cebulę należy często mieszać. Pozwoli to na równomierne rumienienie warzywa. Jeśli chcesz, by Twoja cebula wyszła bardziej chrupiąca, zwiększ nieco moc palnika. Pamiętaj jednak, że wtedy należy mieszać ją jeszcze częściej.
Choć preferuję cukier, sól także przyda się do smażenia cebuli. Przyprawa przyspieszy odparowanie nadmiaru wody. Smażenie będzie szybsze, a smak stanie się ciekawy, słodko-słony. Ten trik dotyczący smażenia cebuli warto znać i stosować na co dzień. Pyszna i podsmażona cebulka będzie w sam raz do tych pierogów. W tym przepisie na mielone nie może zabraknąć zeszklonego warzywa.