Dlatego szarlotka wychodzi za mokra. Unikaj tego błędu
Jest kilka sekretów idealnego przepisu na szarlotkę. Niektórzy wciąż jednak popełniają błąd kardynalny. Chodzi o użycie składnika, który powinien już odejść w zapomnienie.
Szarlotka na maśle
Klasyczna polska szarlotka ma wiele obliczy, ale chyba najczęściej spotykanym jest masa jabłkowa na kruchym lub półkruchym cieście i pod kruszonką. Trudno się dziwić, że często sięgamy po to ciasto. Jest w końcu nie tylko pyszne, lecz także dość łatwe – jak na pyszne ciasto – w przygotowaniu. Warto przestrzegać kilku zasad, by nie wyszło zbyt wilgotne.
Niektóre z nich są oczywiste. Czasem podczas duszenia jabłek zostawimy w masie za dużo wody. Może się też zdarzyć, że za mocno rozwałkujemy kruchy spód. Nic jednak nie naprawi ciasta, jeśli przygotowując je sięgniemy po margarynę zamiast masła.
Weź do ręki i wsyp do przypalonego garnka. Usuniesz spalenizne w 15 minutŻadnej margaryny w szarlotce
Margaryna, czyli utwardzony tłuszcz roślinny, swoją popularność zawdzięcza m.in. PRL-owskim niedoborom. Wiele dzisiejszych smarowideł na bazie olejów roślinnych jest wskazanych przez dietetyków czy kardiologów. Produkt ten jednak nie zachowuje się podczas pieczenia tak, jak byśmy tego oczekiwali. W efekcie kruche ciasto wychodzi miękkie i lepkie.
Składniki
- 1 kg jabłek
- 350 g mąki
- 200 g (1 kostka) masła
- 60 g cukru pudru + do posypania
- 30 g cukru
- 2 żółtka i 1 białko jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Szarlotka na kruchym cieście
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrabiamy na kruszonkę.
Do miski dodajemy białko i żółtka i wyrabiamy szybko gładkie, sprężyste ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Jabłka obieramy, wykrawamy ogryzki i wrzucamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i powoli dusimy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cynamon. Podsmażamy, aż jabłka zamienią się w owocową masę.
Formę do pieczenia wysmarowujemy masłem. Z ciasta odkrawamy ok. ⅔, wałkujemy i wykładamy jako spód ciasta. Nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez ok. 15-20 minut.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową. Wyrównujemy, a na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta na tarce o grubych okach. Pieczemy przez ok. 40-45 minut, po czym studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na ciasto marchewkowe i rosół Magdy Gessler.