Co roku jesienią robię ciasto marchewkowe z przepisu Wachowicz. Jest najlepsze
Jakie ciasto jest najlepsze na jesień? Oczywiście ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz. Smakuje obłędnie i aż prosi się o dokładkę. Polewa z miodu nadaje mu wyjątkowego smaku.
Ciasto marchewkowe, czyli jesień na deser
Jakie ciasta pieczesz jesienią? U mnie hitem stało się ciasto marchewkowe. Piekę je według receptury od Ewy Wachowicz. Pyszna marchewka i orzechy włoskie to tajemnica tego wspaniałego smaku. Do masy dodaję też olej z winogron. Dzięki niemu wypiek jest wilgotny i pyszny.
Ciasto marchewkowe podaję z polewy, którą robię z miodu i serka śmietankowego. Całość smakuje, że palce lizać. Dlatego polecam przepis Ewy Wachowicz na wyjątkowo smaczne ciasto marchewkowe. Upiecz je, a stanie się hitem tej jesieni. Poniżej znajdziesz przepis na to ciasto.
USA wycofało, Polacy wciąż jedzą. Ta przyprawa budzi ogrom emocjiJak upiec ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz?
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 szklanka oleju z pestek winogron
- 1 ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ szklanki startej marchewki
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Składniki na polewę:
- 100 g kremowego słonego serka śmietankowego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia jajek z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli wlej olej z pestek winogron i wsyp mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijaj składniki. Ciasto powinno być gęste. Wsyp cynamon i przyprawę do piernika.
Na końcu dodaj startą marchewkę i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 50 minut. Przygotuj polewę. Utrzyj masło, dodaj serek i miód. Możesz zastąpić go cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe z miodową polewą
Ciasto marchewkowe, gdy ostygnie, posmaruj polewą. Możesz wypiek schłodzić w lodówce. Ciasto marchewkowe wychodzi, że palce lizać. Ma korzenny, słodki smak, a orzechy doskonale do niego pasują. Do tego polewa z miodu i wychodzi wypiek, któremu trudno się oprzeć.
Przepis na ciasto marchewkowe od Ewy Wachowicz polecam każdemu łasuchowi. Jest proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne. Będzie w sam raz na jesienny deser. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kasztany na jesienną przekąskę. Polecaliśmy przepis na ciasto z kremem czekoladowym i na biszkoptach.
Źródło: ewawachowicz.pl