Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku jesienią robię ciasto marchewkowe z przepisu Wachowicz. Jest najlepsze
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.10.2024 12:14

Co roku jesienią robię ciasto marchewkowe z przepisu Wachowicz. Jest najlepsze

ciasto marchewkowe
Fot. Canva, Facebook/Ewa Wachowicz

Jakie ciasto jest najlepsze na jesień? Oczywiście ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz. Smakuje obłędnie i aż prosi się o dokładkę. Polewa z miodu nadaje mu wyjątkowego smaku. 

Ciasto marchewkowe, czyli jesień na deser

Jakie ciasta pieczesz jesienią? U mnie hitem stało się ciasto marchewkowe. Piekę je według receptury od Ewy Wachowicz. Pyszna marchewka i orzechy włoskie to tajemnica tego wspaniałego smaku. Do masy dodaję też olej z winogron. Dzięki niemu wypiek jest wilgotny i pyszny.

Ciasto marchewkowe podaję z polewy, którą robię z miodu i serka śmietankowego. Całość smakuje, że palce lizać. Dlatego polecam przepis Ewy Wachowicz na wyjątkowo smaczne ciasto marchewkowe. Upiecz je, a stanie się hitem tej jesieni. Poniżej znajdziesz przepis na to ciasto. 

ciasto marchewkowe
Fot. Canva/cclickclick
USA wycofało, Polacy wciąż jedzą. Ta przyprawa budzi ogrom emocji

Jak upiec ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 szklanka oleju z pestek winogron
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Składniki na polewę:

  • 100 g kremowego słonego serka śmietankowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu

Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia jajek z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli wlej olej z pestek winogron i wsyp mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Cały czas ubijaj składniki. Ciasto powinno być gęste. Wsyp cynamon i przyprawę do piernika.

Na końcu dodaj startą marchewkę i posiekane orzechy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Formę  wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 50 minut. Przygotuj polewę. Utrzyj masło, dodaj serek i miód. Możesz zastąpić go cukrem pudrem. 

Ciasto marchewkowe z miodową polewą

Ciasto marchewkowe, gdy ostygnie, posmaruj polewą. Możesz wypiek schłodzić w lodówce. Ciasto marchewkowe wychodzi, że palce lizać. Ma korzenny, słodki smak, a orzechy doskonale do niego pasują. Do tego polewa z miodu i wychodzi wypiek, któremu trudno się oprzeć.

Przepis na ciasto marchewkowe od Ewy Wachowicz polecam każdemu łasuchowi. Jest proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne. Będzie w sam raz na jesienny deser. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kasztany na jesienną przekąskę. Polecaliśmy przepis na ciasto z kremem czekoladowym i na biszkoptach. 

ciasto marchewkowe
Fot. Canva/pixelshot

Źródło: ewawachowicz.pl

Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem