Do deseru z jabłkami dodaje tajny składnik. Każdy, kto go spróbuje, błaga o przepis i dokładkę
Jesień to pora roku, kiedy warto upiec ciasto z jabłkami. Będzie ono smakować idealnie do kawy lub jako deser po obiedzie. Do ciasta z jabłkami dodaję pewien tajny składnik. Dzięki niemu smak jest tak pyszny, że każdy chce dostać mój przepis na ten specjał.
Ciasto z jabłkami, czyli niebo w gębie
Czy lubicie piec ciasta? Ja uwielbiam przygotowywać coś słodkiego. Kawałek ciasta zawsze przyda się do kawy lub na deser . Gdy nadchodzi jesień, to sięgam po przepis na ciasto z jabłkami. Jest pyszne i rozpływa się w ustach.
Swój wyśmienity smak to ciasto z jabłkami zawdzięcza mleku skondensowanemu, które dodaję podczas robienia ciasta. Słodycz i kremowy smak deseru sprawia, że każdy, kto skosztuje tego jesiennego wypieku, chce dostać przepis. Chętnie się nim dzielę, bo ciasto z jabłkami wychodzi bajecznie pyszne.
Jak zrobić ciasto z jabłkami?
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 210 ml mleka
- 100 g masła
- 300 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko
- 1 ⅔ szklanki mleka skondensowanego
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy. Dodajmy mleko, masło i dalej miksujemy . Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko miksujemy.
Jabłko kroimy na cienkie plasterki. Formę do ciasta smarujemy masłem i układamy w niej plasterki jabłka. Wlewamy mleko skondensowane i ciasto. Wygładzamy powierzchnię ciasta.
Ciasto z jabłkami, czyli jesienny deser
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i ciasto pieczemy 45 minut. Ciasto z jabłkami jest niezwykle puszyste, słodkie i aksamitne w smaku . Zawsze wchodzi i pięknie wyrasta. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza mleku skondesowanemu.
Ten jesienny deser przygotujesz szybko i zachwycisz nim rodzinę i gości. U mnie to ciasto znika w mgnieniu oka. Każdy, kto go skosztował, prosi o dokładkę i przepis. Wcale się nie dziwię, bo ciasto z jabłkami jest rewelacyjne. Pisaliśmy o cieście jesienna fantazja. Radziliśmy, jak zrobić pyszną szarlotkę.
Źródło: YouTube/@szybkieiproste