Przekrój na pół, nafaszeruj i szczelnie przykryj na dobę. Te pomidory biją na głowę każdą surówkę, jaką znam
Pomidory kojarzą się nam ze smakami lata. Dla wszystkich smakoszy pomidorów mamy pyszny przepis. Polecamy kiszone pomidory, które będą smacznym dodatkiem do wielu potraw. Robi się je łatwo i smakuję lepiej, niż niejedna surówka.
Pomidory, czyli smak i zdrowie
Pomidory smakują nie tylko latem. Równie pyszne mogą być także podczas innych pór roku. Warto przyrządzić kiszone pomidory, które będą fantastycznym dodatkiem do niemal każdej potrawy.
Pomidory oprócz walorów smakowych zapewniają nam mnóstwo witamin i minerałów. Ich jedzenie poprawia trawienie, zapobiega zawałom serca i wzmacnia odporność. Polecam przepis na doskonałe kiszone pomidory. Będą hitem waszej kuchni.
Przekrój czosnek na pół i podgrzej go w mikrofalówce. Za chwilę nie uwierzysz własnym oczomJa zrobić kiszone pomidory? To banalnie proste
Składniki:
- 7 pomidorów
- koperek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
Czosnek przeciskamy przez praskę i dorzucamy go do miski. Dodajemy koperek, sól, cukier i mieszamy. Następnie delikatnie rozgniatamy. Pomidory nacinamy na krzyż i nadziewamy je masą koperkową.
Do miseczki wlewamy ocet jabłkowy, olej i dajemy trochę farszu koperkowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Pomidory wkładamy do worka, polewamy sosem koperkowym i szczelnie zawiązujemy. Wkładamy do lodówki na dobę.
Kiszone pomidory, czyli zdrowy przysmak
Po upływie doby wyjmujemy pomidory z lodówki. Przekładamy je z worka na talerz. Kiszone pomidory możemy już podawać do posiłków. Będą one smacznym i bardzo zdrowym uzupełnieniem dań obiadowych. Pasują też do kanapek i nadają im smaku.
Kiszone pomidory są naturalnym probiotykiem i świetnie wspierają odporność. Będą niezwykle zdrowym i pysznym dodatkiem do naszej diety szczególnie jesienią. Warto je przyrządzić, bo zrobicie to w bardzo prosty sposób. Kiszone pomidory są dużo lepsze od niejednej surówki. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto wydrążyć pomidora i zalać go jajkiem. Polecaliśmy przepis na pomidory pod smaczną pierzynką.
Źródło: YouTube/@SchnellerKoch1