Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez prażenia jabłek, bez pieczenia, tak robię szarlotkę. Nie zostaje nawet okruszek, rodzina prosi o więcej

Bez prażenia jabłek, bez pieczenia, tak robię szarlotkę. Nie zostaje nawet okruszek, rodzina prosi o więcej

Szarlotka bez pieczenia
Screen z filmu na kanale YouTube Mąż przy garach

Szarlotkę można zrobić na wiele sposobów. Znakomite ciasto bez pieczenia, które dziś wam zaproponuję, skusi nawet wybrednych. Jest tak smaczne, że moja rodzina zjada je w tempie ekspresowym. Wykonanie nie sprawi wam trudu.

Niesamowicie smaczną szarlotkę zrobicie w kilka chwil

Jeżeli podobnie jak ja nie lubicie wyrabiać ciast albo po prostu nie macie piekarnika, szarlotka w wersji bez pieczenia z pewnością wam się spodoba. Prosty w wykonaniu deser wymaga jedynie cierpliwości. Smak jednak wart jest poświęconego czasu. 

Składniki:

  • 200 g biszkoptów
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 200 ml wody
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 6 g żelatyny
  • 60 ml wody
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • esencja waniliowa

Z kilku prostych produktów, które znajdziecie w niemal każdym sklepie, z łatwością wyczarujecie pyszny deser dla całej rodziny. Wykonanie jest bardzo proste. Szczegółowo opisujemy je w dalszej części artykułu.

Spód z biszkoptów cieście bez pieczenia.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mąż przy garach
Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak zrobić wyśmienitą szarlotkę bez pieczenia?

Zaczynam od obrania jabłek i starcia ich na tarce o średnich oczkach. Owoce wkładam do garnka i wlewam wodę. Duszę na średnim ogniu przez kwadrans. W międzyczasie formie układam papier do pieczenia, a na nim warstwę biszkoptów.

Gdy już jabłka zmiękną i puszczą nieco soku, dodaję do nich galaretki. Mieszam, aż się rozpuszczą, a następnie przenoszę masę jabłkową na biszkopty i wyrównuję wierzch owocowej warstwy. Układam kolejny poziom ciastek i przenoszę całość do lodówki.

Po 3-4 godzinach przystępuję do przygotowania kremu śmietanowego. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na 10 minut do ostygnięcia. Zimną kremówkę ubijam z cukrem i esencją waniliową, a następnie 1 łyżkę masy przenoszę do żelatyny, by ją zahartować.

Mieszam z nią pozostałą porcję nabiału, a następnie całość układam na biszkoptach. Wyrównuję wierzch ciasta bez pieczenia i ponownie wstawiam je do lodówki. Wcześniej ozdabiam wedle uznania np. pokruszonymi biszkoptami lub wiórkami czekolady.

Jak podać szarlotkę bez pieczenia?

Ciasto po wyjęciu z lodówki jest już gotowe do podania. Świetnie pasuje zarówno do czarnej kawy, jak i dowolnej herbaty. Można dodatkowo polać je sosem czekoladowym lub zaserwować inne duszone owoce.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ciasta bez pieczenia. Oprócz szarlotki warto spróbować galaretkowca. Być może też skusi was prosta receptura na deser 3 bit.

Szarlotka bez pieczenia pięknie się prezentuje.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mąż przy garach