Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Mąż przy garach

Bez prażenia jabłek, bez pieczenia, tak robię szarlotkę. Nie zostaje nawet okruszek, rodzina prosi o więcej

24 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szarlotkę można zrobić na wiele sposobów. Znakomite ciasto bez pieczenia, które dziś wam zaproponuję, skusi nawet wybrednych. Jest tak smaczne, że moja rodzina zjada je w tempie ekspresowym. Wykonanie nie sprawi wam trudu.

Niesamowicie smaczną szarlotkę zrobicie w kilka chwil

Jeżeli podobnie jak ja nie lubicie wyrabiać ciast albo po prostu nie macie piekarnika, szarlotka w wersji bez pieczenia z pewnością wam się spodoba. Prosty w wykonaniu deser wymaga jedynie cierpliwości. Smak jednak wart jest poświęconego czasu. 

Składniki:

  • 200 g biszkoptów
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 200 ml wody
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 6 g żelatyny
  • 60 ml wody
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • esencja waniliowa

Z kilku prostych produktów, które znajdziecie w niemal każdym sklepie, z łatwością wyczarujecie pyszny deser dla całej rodziny. Wykonanie jest bardzo proste. Szczegółowo opisujemy je w dalszej części artykułu.

Spód z biszkoptów cieście bez pieczenia.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mąż przy garach
cytryna do gotowanych jajek

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić wyśmienitą szarlotkę bez pieczenia?

Zaczynam od obrania jabłek i starcia ich na tarce o średnich oczkach. Owoce wkładam do garnka i wlewam wodę. Duszę na średnim ogniu przez kwadrans. W międzyczasie formie układam papier do pieczenia, a na nim warstwę biszkoptów.

Gdy już jabłka zmiękną i puszczą nieco soku, dodaję do nich galaretki. Mieszam, aż się rozpuszczą, a następnie przenoszę masę jabłkową na biszkopty i wyrównuję wierzch owocowej warstwy. Układam kolejny poziom ciastek i przenoszę całość do lodówki.

Po 3-4 godzinach przystępuję do przygotowania kremu śmietanowego. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam na 10 minut do ostygnięcia. Zimną kremówkę ubijam z cukrem i esencją waniliową, a następnie 1 łyżkę masy przenoszę do żelatyny, by ją zahartować.

Mieszam z nią pozostałą porcję nabiału, a następnie całość układam na biszkoptach. Wyrównuję wierzch ciasta bez pieczenia i ponownie wstawiam je do lodówki. Wcześniej ozdabiam wedle uznania np. pokruszonymi biszkoptami lub wiórkami czekolady.

Jak podać szarlotkę bez pieczenia?

Ciasto po wyjęciu z lodówki jest już gotowe do podania. Świetnie pasuje zarówno do czarnej kawy, jak i dowolnej herbaty. Można dodatkowo polać je sosem czekoladowym lub zaserwować inne duszone owoce.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na ciasta bez pieczenia. Oprócz szarlotki warto spróbować galaretkowca . Być może też skusi was prosta receptura na deser 3 bit .

Szarlotka bez pieczenia pięknie się prezentuje.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Mąż przy garach
zdrowa zupa

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła

CZYTAJ DALEJ
makaron na obiad

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >