Smakosze.pl

YouTube/@smakikatrin

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi

28 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy szukacie pysznego deseru na jesień? Polecam doskonałe ciasto jesienne fantazja. Ten deser smakuje cudownie i zawsze wychodzi. Połączenie musu jabłkowego, biszkoptu i karmelizowanych ciasteczek wprost zachwyca. Moja rodzina uwielbia ciasto jesienna fantazja.

Ciasto jesienna fantazja, czyli niebo w gębie

Czy lubicie mieć w domu zawsze coś pysznego na deser? W moim domu to konieczne. Rodzina zawsze chciałaby zjeść coś pysznego po obiedzie. Jeśli tak, jak ja i moi bliscy jesteście łasuchami, to musicie spróbować ciasta jesienna fantazja. 

Gwarantuję, że nie będziecie mogli się oprzeć temu pysznemu deserowi. Delikatny mus z jabłek, biszkopt i karmelizowane ciasteczka sprawią, że ciasto jesienna fantazja szybko zniknie z talerzyków. Nie ma się co dziwić, bo jest cudowne w smaku i zawsze wychodzi. 

ciasto bez pieczenia
 YouTube/@smakikatrin
suszenie orzechów

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ciasto jesienna fantazja?

Składniki:

  • 4 jajka
  • ⅓ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾  szklanki mąki tortowej
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • sok z cytryny
  • 1 litr mleka
  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 300 g orzechów włoskich
  • 5 łyżek miodu
  • 100 g masła
  • łyżka cukru pudru
  • ciasteczka karmelizowane lub korzenne

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek i białka miksujemy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, następnie żółtka i dalej miksujemy. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy.

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i biszkopt pieczemy ok. 20 minut. Teraz przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i prażymy w garnku przez 15 minut.

Ciasto jesienna fantazja, czyli będzie pysznie!

Do jabłek dodajemy sok z cytryny i galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorącą masę przekładamy na biszkopt. Wyrównujemy i na masie jabłkowej układamy ciasteczka. Teraz przygotowujemy masę budyniową. Do garnka wlewamy 750 ml mleka, cukier waniliowy i masło. Wszystko gotujemy. Do miski wsypujemy budynie śmietankowe, ½ szklanki mąki tortowej, ½ szklanki cukru, 250 ml mleka i 2 żółtka.

 Mieszamy i tę masę wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy i gęstą masę wykładamy na ciasto. Na koniec robimy polewę z orzechów, czyli orzechy mieszamy na patelni z masłem, cukrem pudrem i miodem. Dodajemy na ciasto, a gdy wystygnie, wkładamy je do lodówki na całą noc. Pisaliśmy o pysznym cieście z coli. Podawaliśmy przepis na znakomitą szarlotkę. 

ciasto
 YouTube/@smakikatrin

Źródło: YouTube/@smakikatrin

pierzoka

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie

CZYTAJ DALEJ
Śniadanie z płatkami owsianymi

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >