Smakosze.pl Przepisy Do mielonego mięsa wsyp kaszę manną. Nikt ci nie uwierzy, że kotlety mielone zrobiłeś tak prosto
Fot. YouTube/Panna Lesia

Do mielonego mięsa wsyp kaszę manną. Nikt ci nie uwierzy, że kotlety mielone zrobiłeś tak prosto

19 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wiesz, że kotlety mielone mogą być jeszcze lepsze? Wystarczy do mięsa dodać jeden składnik, a wyjdą delikatniejsze i o wiele smaczniejsze. Poznaj nie tylko tajemniczy dodatek, ale też przepis, dzięki któremu kotlety wyjdą doskonałe.

Kotlety mielone będą jeszcze lepsze

Kotlety mielone są ulubionym daniem Polaków. Nie powinien więc dziwić fakt, że tak często trafiają na nasze stoły. Obiad , który składa się właśnie z tych kotletów i pozostałych dodatków zawsze jest udany i nikt nie wychodzi głodny.

Każda gospodyni wie, jak je przygotować, ale nie każda wie, że można ulepszyć ich konsystencję, a co za tym idzie smak. Z jednym składnikiem będą idealnie puszyste. Czytaj dalej, a dowiesz się o wszystkich szczegółach.

masa na mielone.jpg
Fot. YouTube/Panna Lesia
Wydrąż pomidory, wypełnij mięsem i jajkiem. Z takiego śniadania będziesz zachwycony

Kasza mana do kotletów mielonych musi być

Okazuje się, że kasza manna dodana do masy na kotlety mielone, sprawi, że wyjdą miękkie i puszyste. Składnik może dziwić, ale naprawdę działa. Oprócz niego potrzebne ci będą także standardowe produkty na kotlety. Dla przypomnienia umieściliśmy je na liście poniżej. Trzymaj się dokładnych proporcji, a kotlety mielone wyjdą doskonałe.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • bułka tarta
  • olej
  • pieprz
  • sól

Kotlety mielone - przepis

Do miski przełóż mięso. Wsyp kaszę mannę. Cebulę obierz i posiekaj ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij cebulę. Przełóż ją do miski z mięsem. Wbij jajko i wsyp granulowany czosnek, pieprz i sól.

Składniki w misce wymieszaj na jednolitą masę. Odstaw na kilkanaście minut, aby przyprawy dobrze przesiąkły w mięso. Z masy uformuj kotlety mielone, a następnie obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Odsącz z tłuszczu i podawaj na obiad. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pochodzą z kanału Panna Lesia , który znajdziesz na YouTubie.

Sprawić także, co przygotujesz z mięsa z rosołu oraz poznaj przepis na fantastyczne drożdżówki .

kotlety na patelni.jpg
Fot. YouTube/Panna Lesia
Chciał zamówić pizzę z ananasem we włoskiej restauracji. Cena zwaliła go z nóg
Magnesy z wakacji niszczą lodówkę? Eksperci nie mają wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy