Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaję do mięsa z rosołu i zapiekam w cieście. Krokiety i pierogi mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 19.08.2024 10:44

Dodaję do mięsa z rosołu i zapiekam w cieście. Krokiety i pierogi mogą się schować

paszteciki
Fot. YouTube/przysmaki.

Jeśli zadajesz sobie pytanie, co zrobić z mięsa z rosołu, to spieszę z odpowiedzią. Dzięki temu sposobowi robię danie, że palce lizać. Smakiem bije na głowę tak lubiane krokiety i pierogi.  Wypróbuj koniecznie ten przepis w swojej kuchni. 

Mięso z rosołu w pysznym wydaniu

Lubisz rosół? Zwykle tę popularną zupę podaję w niedzielę. Zostają jednak po nim ugotowane składniki, które spędzają sen z powiek niejednej gospodyni. Ja korzystam ze sprawdzonego przepisu na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki niemu przyrządzam smaczne danie z ciasta francuskiego.

Co zrobić z mięsa i warzyw z rosołu? Dodaj do niego ogórka kiszonego i wszystko zapiecz w cieście francuskim. Kwaśny smak idealnie zrównoważy pozostałe składniki a pyszna i pożywna potrawa będzie nawet lepsza od krokietów i pierogów. Dlatego nie zwlekaj i wypróbuj ten sprawdzony przepis na paszteciki. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube PrzySmaki. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ogórki kiszone.jpg
Fot.Canva/-lvinst-
Moje drożdżówki z malinami to hit tego lata. Są proste w przygotowaniu i wychodzą za każdym razem

Co zrobić z mięsa z rosołu?

Składniki:

  • mięso z rosołu (oddzielone od kości)
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 marchew
  • 1 pietruszki
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka rosołu
  • sól
  • pieprz
  • ziarna słonecznika do posypania

Przygotowanie dania zacznij od przełożenia mięsa z rosołu do miski. Zblenduj na dość gładką masę. Dodaj warzywa z rosołu. Dalej blenduj, wlej rosół, dopraw solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj. Teraz rozwiń arkusz ciasta francuskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wzdłuż ciasta na środku wyłóż przygotowaną masę z mięsa z rosołu.

 Połóż na nią ogórki kiszone w całości. Ciasto francuskie zawiń w rulon. Pokrój na około 5 cm kawałki. Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym żółtkiem. Wierzch posyp ziarnami słonecznika. Ciasto francuskie nadziewane mięsem z rosołu i warzywami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 20 minut. 

Danie lepsze od krokietów i pierogów

Po upływie tego czasu paszteciki możesz od razu podawać. Są pyszne, wyraziste w smaku i trudno ich sobie odmówić. Mięso z rosołu, warzywa i ogórek kiszony sprawiają, że taki rarytas zjesz z przyjemnością. Apetyczne składniki zawinięte w delikatne ciasto francuskie smakują całej rodzinie.

Dlatego każdemu polecam sprawdzony przepis na te smaczne paszteciki. Wykorzystasz mięso z rosołu, dodasz warzywa i raz- dwa przyrządzisz rarytas, który cała rodzina zje ze smakiem. U nie w domu danie cieszy się powodzeniem i szybko znika z talerzy. Pisaliśmy o tym, gdzie zbierać wyjątkowe grzyby, które pojawiły się w polskich lasach. Informowaliśmy o lokalu po Kuchennych Rewolucjach, który odwiedził nasz czytelnik.

paszteciki
Fot. YouTube/przysmaki.