Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wydrąż pomidory, wypełnij mięsem i jajkiem. Z takiego śniadania będziesz zachwycony
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.08.2024 15:09

Wydrąż pomidory, wypełnij mięsem i jajkiem. Z takiego śniadania będziesz zachwycony

faszerowane pomidory
Fot. YouTube/Magia smaku

Poznaj ten przepis na śniadanie, a na pierwszy posiłek w ciągu dnia nie przygotujesz już nic innego. Faszerowane pomidory pokocha cała rodzina i nikt nawet nie pomyśli o tradycyjnych kanapkach. Przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne, więc zdążysz zrobić to danie przed wyjściem z domu. Czytaj dalej, a poznasz wszelkie szczegóły.

Faszerowane pomidory doskonałe na śniadanie

Każdy wie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ale nie każdy ma czas je przygotować. Jeżeli należysz do tej grupy, koniecznie musisz poznać ten przepis na śniadanie. Jest bajecznie smaczne, a przede wszystkim przygotowanie trwa tylko chwilę.

Z instrukcją umieszczoną poniżej zrobisz faszerowane pomidory. Podane na śniadanie wprawią w zdumienie wszystkich domowników. Kiedy ich spróbują, nie będą chcieli jeść już nic innego. Uważaj, bo smak uzależnia i poproszą o dokładkę.

pomidor.jpg
Fot. YouTube/Magia smaku
Chciał zamówić pizzę z ananasem we włoskiej restauracji. Cena zwaliła go z nóg

Składniki na faszerowane pomidory

Składników potrzebnych do przygotowania tego śniadania nie ma zbyt wiele. Najważniejszymi są przede wszystkim pomidory. Oprócz nich potrzebować będziesz także jajka oraz kilka dodatków. Umieściliśmy je na liście poniżej, więc sprawdź ją przed pójściem na zakupy, a kupisz wszystkie produkty. Nie ma ich zbyt wiele, więc śniadanie zrobisz za grosze.

Składniki:

  • 3 duże pomidory
  • 3 jajka
  • 50 g ulubionej szynki
  • 50 g mozzarelli
  • 50 żółtego sera kostce
  • 1 pęczek szczypioru
  • pieprz
  • sól

Przepis na śniadanie

Zacznij od umycia pomidorów. Następnie odetnij ich górną część, gdzie znajduje się szypułka. Za pomocą noża lub łyżki wydrąż środek. Miąższ umieść w misce.

Szczypior drobno posiekaj i wsyp go do pomidorów. Zakryj go plastrami mozzarelli oraz szynki. Na wierzch wbij jajko, które przyprawisz pieprzem oraz solą. Ser żółty zetrzyj na małych oczkach tarki i ułóż go na jajku. Pomidory piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Gotowe podawaj na ciepło na śniadanie. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Magia smaku, który znajdziesz na YouTubie.

Sprawdź także, czy magnesy zakłócają pracę lodówki oraz dowiedz się, co stało się we włoskiej restauracji

pieczone pomidory.jpg
Fot. YouTube/Magia smaku