Smakosze.pl Przepisy Do sera na naleśniki zawsze dodaję ten składnik. W życiu nie jadłem nic bardziej kremowego
fot. Canva

Do sera na naleśniki zawsze dodaję ten składnik. W życiu nie jadłem nic bardziej kremowego

13 maja 2024

Odkryj naleśniki z serem na nowo. Dodaj 1 składnik, a otrzymasz farsz, jakiego wcześniej nie próbowałaś. To idealny sposób na odkrycie naleśników z serem na nowo. Poniżej zdradzam wszystkie szczegóły na ten temat.

Faszerowane naleśniki

Naleśniki faszerowane serem i podane w wersji na słodko to jeden z najbardziej typowych smaków dzieciństwa. Złożone na cztery albo podane jako rulonik, są świetnym podwieczorkiem dla małych i dużych. Można przyprawiać ser (oprócz cukru oczywiście) cynamonem cukrem waniliowym, ale jest jeszcze lepszy sposób.

Sztuką jest sprawić, by nadzienie do naleśników było zwarte i nie rozpadało się, kiedy przygotowujemy je na przekąskę. Często w przepisach używa się żółtka , które sprawdza się rzeczywiście nieźle. Jednak dwie pieczenie na jednym ogniu upieczemy, dodając do ciasta naleśnikowego budyń w proszku . Zwiąże on serową masę, a dodatkowo zaprawi ją cudnym waniliowym posmakiem.

naleśniki faszerowane serem
fot. Canva
Sypię dokładnie 1 opakowanie do ciasta na racuchy. Wychodzą puszyste i lekkie jak obłok

Naleśniki z budyniem

Przygotowując serowo-budyniowy farsz do naleśników zwróćmy uwagę na wariant proszku. Niektóre są z cukrem, inne bez. W zależności od tego, którego użyjemy, farsz może wymagać więcej lub mniej słodzenia, a czasem wcale. Naleśniki takie można podawać polane po wierzchu śmietaną, która również – oczywiście jeśli sama jest dosłodzona – może osłodzić deser. W tym przepisie pomijamy same naleśniki – każdy przygotowuje ciasto według własnego sekretnego przepisu – na wodzie lub mleku, z jakiem czy bez, używając proszku do pieczenia lub nie.

Składniki

  • 300 g twarogu
  • 350 ml mleka
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • Ok. 3 łyżek cukru do smaku

Serowy farsz do naleśników

⅔ mleka zagotowujemy w rondelku, dodając cukier. W pozostałej części rozrabiamy torebkę budyniu tak, by nie było grudek. Płyn przelewamy do gotującego się mleka i mieszając doprowadzamy do zagęszczenia, Odstawiamy do przestudzenia.

Twaróg rozdrabniamy mikserem w misce. Powoli, partiami, dodajemy do niego budyń , nie przestając miksować.

Po wymieszaniu całego budyniu z serem próbujemy na smak i ewentualnie dosładzamy lub przyprawiamy. Teraz wystarczy nasmażyć naleśników i każdy z nich nafaszerować taką budyniowo-serową mieszanką .

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne racuchy twarogowe i prosty obiad z ciasta francuskiego z mięsem mielonym .

naleśniki na słodko
fot. Canva
Podałam na komunię córki rosół z tym dodatkiem. Makaron i ziemniaki mogą się schować
Zawijam parówki w ciasto francuskie z wstawiam do piekarnika. Lepszej przekąski nie jadłam
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy