Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam parówki w ciasto francuskie z wstawiam do piekarnika. Lepszej przekąski nie jadłam
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.05.2024 17:49

Zawijam parówki w ciasto francuskie z wstawiam do piekarnika. Lepszej przekąski nie jadłam

przekąska
Fot. YouTube/smacznytv

Jeśli marzy ci się pyszna przekąska, to ten przepis właśnie taką gwarantuje. Dzięki niemu zrobisz danie, że palce lizać. Wystarczy, że zawiniesz parówki w ciasto francuskie. Reszty dokona piekarnik, a znakomita przekąska wkrótce trafi na twój stół. 

Przekąska, jakiej nigdy nie jadłeś

Czasem mamy ochotę na jakąś pyszną przekąskę. Ja właśnie w takim momencie trafiłam na przepis, z którego do tej pory często korzystam. Dzięki prostej recepturze robię danie, które jest pyszne i szybkie w przygotowaniu. Żeby je zrobić, potrzebujesz parówek i ciasta francuskiego.

Przyda się kilka rodzajów sera i sos pomidorowy. W niedługim czasie pyszna, chrupiąca i pożywna przekąska będzie gotowa. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

przekąska
Fot. YouTube/smacznytv
Biorę liść kapusty i smażę z jajkiem. Po chwili mam placek, w który mogę wszystko zawinąć

Jak zrobić parówki zawijane w ciasto francuskie?

Składniki:

  • 700 g ciasta francuskiego
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 12 parówek
  • 250 g mozzarelli
  • 100 g sera gouda
  • 100 g sera cheddar
  • 1 jajko

Przygotowanie dania zacznij od rozwinięcia płatów ciasta francuskiego, wytnij z niego koła i rozwałkuj. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, a parówki natnij pionowo niemal na całej ich długości. Włóż do nich mozzarellę i na każdym rozwałkowanym krążku ciasta, połóż po 2 parówki.

Dwa inne rodzaje sera zetrzyj na tarce i wymieszaj. Posyp serem wierzch parówek i zawiń w ciasto francuskie. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. 

Przekąska, że palce lizać

Po upływie tego czasu danie od razu możesz podawać. Jest pyszne, chrupiące i dosłownie rozpływa się w ustach. Będzie smakowało z sosem pomidorowym lub ulubioną surówką. Taką przekąskę zrobisz w prosty i szybki sposób. 

Wystarczy 30 minut w piekarniku, by przekąska z parówek i ciasta francuskiego była gotowa. Polubi ją cała rodzina. U mnie w domu to danie cieszy się dużym powodzeniem i szybko znika z talerzy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić schab z dodatkiem sera. Podawaliśmy przepis Ewy Wachowicz na pyszny rosół. 

przekąska
Fot. YouTube/smacznytv

Źródło: YouTube/smacznytv

Zdjęcia: screen YouTube/smacznytv