Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sypię dokładnie 1 opakowanie do ciasta na racuchy. Wychodzą puszyste i lekkie jak obłok
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.05.2024 22:27

Sypię dokładnie 1 opakowanie do ciasta na racuchy. Wychodzą puszyste i lekkie jak obłok

racuchy
Fot. Wikipedia

Lubisz racuchy? Zrób je tak, by wyszły puszyste i lekkie jak obłok. Taki efekt uzyskasz dzięki temu przepisowi. Tajemnica wyjątkowej puszystości tkwi w jednym składniku. Być może masz go w swojej kuchni. 

Racuchy, czyli lekkość i puszystość na talerzu

Racuchy są daniem, które po prostu uwielbiam. Delikatnie słodkie, ale przede wszystkim lekkie i puszyste. Nawet z wyglądu przypominają obłok, który płynie po błękitnym niebie. Właśnie takie racuchy podaję na obiad. Rodzina też się nimi zajada, a każdy, kto skosztuje tego lekkiego dania, prosi o przepis.

Chętnie się nim dzielę, bo gwarantuje lekkie i puszyste racuchy. Wychodzą, że palce lizać. Swą puszystość zawdzięczają budyniowi, który mieszam z innymi produktami. Polecam przepis, który sprawi, że odkryjesz racuchy na nowo. Poniżej znajdziesz sprawdzoną recepturę na to znakomite danie

racuchy
Fot. Canva/PingPong Cat
Podałam na komunię córki rosół z tym dodatkiem. Makaron i ziemniaki mogą się schować

Jak zrobić racuchy z budyniem?

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania zacznij od wsypania mąki do miski, wbicia jajek, wsypania cukru pudru, proszku do pieczenia i budyniu. Stopniowo wlewaj mleka i składniki miksuj. Powinna powstać gładka i dość gęsta masa.

Teraz rozgrzej olej na patelni, nakładaj porcje ciasta i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmuj racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. 

Racuchy najlepsze na obiad i na deser

Racuchy z dodatkiem budyniu wychodzą wyjątkowo puszyste i lekkie. Mają delikatnie słodki smak. Możesz podać je z dodatkiem śmietany, musu jabłkowego lub jogurtu. Będą pyszną propozycją na obiad. Chętnie zjedzą je mali i duzi smakosze.

Racuchy smakują też na zimno i pasują jako deser do kawy. Prosta receptura gwarantuje pyszny efekt. Polecam każdemu ten przepis, bo wielokrotnie go wypróbowałam. Pisaliśmy o tym, jak zrobić najlepszą surówkę do mielonych. Podawaliśmy też przepis Tomasza Strzelczyka na znakomite żeberka. 

racuchy
Fot. Canva/Ivannag82 

Źródło: smaker.pl