Smakosze.pl Przepisy Dodaj 2 płaskie łyżeczki tej kaszy do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i delikatne
Canva/MichalLudwiczak

Dodaj 2 płaskie łyżeczki tej kaszy do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i delikatne

23 lipca 2023

Kopytka są świetną propozycją na smaczne danie obiadowe. Można podawać je samodzielnie albo serwować jako dodatek do mięs i sosów. Jednak, co zrobić, by kopytka nie wyszły zbyt twarde? Mamy na to sprawdzony sposób. Wystarczy dodać odrobinę najstarszej kaszy, która jest dostępna na rynku.

Kopytka, czyli pomysł na letni obiad

Kopytka mają wielu zwolenników, bo są smaczne i pożywne. Niektórzy jedzą je bez dodatków, inni natomiast kopytka traktują jako dodatek do dań mięsnych i zawiesistych sosów. W każdej wersji kopytka są pyszne. Jednak potrafią wyjść czasem zbyt twarde.

Co możemy poradzić na ten kulinarny kłopot? Wystarczy dodać do kopytek dwie łyżeczki kaszy manny. To najstarsza kasza, która jest dostępna na rynku. Bywa kojarzona ze smakami dzieciństwa- jedni ją lubili, inni nie znosili.

W moim domu królują ogórki w pomidorach. W tym roku nastawiam aż 3 porcje

Kasza manna, czyli kopytka mięciutkie i delikatne

Kasza manna jest robiona z najdrobniejszych mielonych ziaren pszenicy. To prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza nam witamin z grupy B, a także witaminy PP, kwasu foliowego, błonnika. Pełna jest też żelaza, magnezu i jodu. Kasza manna jest lekkostrawna, ale dość tucząca.

To kasza, którą podaje się niemowlętom, ale też zalecana jest osobom z problemami trawiennymi. Kasza manna często jest dodatkiem do deserów, śniadań i ciast. Bywa też używana jako zagęstnik do sosów. Dodana do kopytek sprawi, że wyjdą one mięciutkie i delikatne. Już nigdy nie będą zbyt twarde i niesmaczne. Wystarczy dodać kaszę manną.

Jak przygotować kopytka z kaszą manną?

Składniki:

  • ok. 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki płaskie kaszy manny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki zwykłej mąki
  • 1 jajko

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, a gdy wystygną- obieramy. Przeciskamy przez wyciskarkę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kaszę manną i jajko. Wyrabiamy ciasto na kopytka.

Na stolnicę wsypujemy mąkę, kładziemy ciasto i je rozwałkowujemy. Kroimy na nieduże kawałki. Kopytka gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia- gotujemy jeszcze ok. 4 minuty. W trakcie gotowania delikatnie mieszamy. Radziliśmy, co zrobić, by kopytka się nie kleiły. Pisaliśmy, jak przygotować pożywne kopytka.

kopytka
Canva/Image Professionals

Źródło: aleksandraw.blogspot.com

Polacy zapomnieli o tych owocach, a są największym skarbem w ogrodzie. Jedna ich właściwość zaskoczy każdego
Lewandowska miesza dwie mąki i robi ciasto na naleśniki. Wychodzą obłędne i bez grama glutenu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy