Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby ciasto na kopytka się nie kleiło? Zawsze pamiętaj o tej zasadzie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.07.2023 21:59

Co zrobić, żeby ciasto na kopytka się nie kleiło? Zawsze pamiętaj o tej zasadzie

kopytka
YouTube/@MenuDorotki

Kopytka to lubiane danie obiadowe. Można je podawać samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych i sosów. Jednak, co zrobić, żeby ciasto się nie kleiło do dłoni? Receptą na sukces jest tempo zagniatania ziemniaków i dodanie do nich pewnego składnika. Masz go w swojej kuchni.

Kopytka- co zrobić, gdy ciasto za bardzo się klei?

Jeśli zbyt długo i intensywnie wyrabialiśmy ciasto na kopytka- efekt nas rozczaruje. Niestety ciasto będzie się kleić do dłoni. Tego oczywiście nie chcemy. Dlatego możemy zrobić coś, co uratuje kopytka. Ratunkiem dla naszej potrawy jest mąką ziemniaczana, którą dosypiemy do ziemniaków.

Gdy dosypiemy mąkę ziemniaczaną- to składniki mieszamy tylko do ich połączenia się. Gdy znów zbyt długo będziemy wyrabiać- ten problem powtórzy się. I znów będzie potrzebna kolejna porcja mąki. Dlatego po dosypania maki ziemniaczanej musimy w krótkim czasie połączyć składniki.

Nie ma lepszego przepisu na cukinię. Wystarczy ją zetrzeć i dodać kilka składników

Jak przygotować smaczne kopytka?

Pamiętajmy też, by nie dosypywać zbyt dużo maki ziemniaczanej. Efekt będzie taki, że nasze kopytka wyjdą twarde. Kopytka musimy przyrządzać w osolonym wrzątku. Gotowanie musi odbywać się partiami. Gdy woda zacznie ponownie wrzeć- to kopytka musimy wyjąć.

Dobrym pomysłem będzie też od razu podsmażenie kopytek na patelni. Takie kopytka zyskają na smaku. Masło doda im kremowości i podkręci smak. Gdy przygotowujemy kopytka- należy też wybrać odpowiednie ziemniaki. 

Kopytka idealne, czyli tajemnica ziemniaka

Do kopytek najlepsze są ziemniaki mączyste, które mają dużo skrobi i mało wody. Z takich właśnie ziemniaków przygotowujemy placki ziemniaczane i kluski śląskie. Ziemniaki po ugotowaniu muszą być miękkie, wtedy rozgniatamy je. 

Warto zrobić to dzień wcześniej- wtedy ziemniaki nie będą tak kleiste. Kopytka można podawać polane masłem lub jako dodatek do sosów mięsnych, grzybowych. Będą też pysznie smakować z gulaszem. Pisaliśmy o wyjątkowo pożywnych kopytkach.  Radziliśmy, jaką okrasę przygotować do kopytek. 

kopytka
canva/Shaiith

Źródło: smakosze.pl