Dodaj do leczo niecodzienny składnik. Rodzina będzie zachwycona
Leczo to potrawa, która zniesie wiele dodatków i często postępujemy z nim według zasady „im więcej, tym lepiej”. Dziś przypominamy o jednym, który wyskakuje przed szereg, jeśli chodzi o smak, lecz także właściwości zdrowotne.
Leczo z ogórkiem kiszonym
Jak by się nie zżymał Robert Makłowicz , słowo leczo stało się synonimem warzywnych potraw o różnorakim składzie, a nie tylko tę z węgierskiej papryki i cebuli . Węgierscy tradycjonaliści by się na to może obrazili, ale dodajemy do niego wszystko, od papryki przez pieczarki po cukinię.
W tym przepisie mamy zaś inny dodatek, inspirowany zresztą także wariacją na temat pochodzącej z Węgier potrawy. Chodzi o ogórki kiszone , które czasem znajdujemy w gulaszu. Podkręcają one smak warzywnej potrawki w niezwykły sposób. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Obżarciuch na YouTube.
Zdrowe ogórki kiszone
W Polsce nie trzeba nikogo do tego przekonywać, ale warto sięgać po kiszonki, w tym ogórki kiszone. Fermentacja z bakteriami kwasu mlekowego sprawia, że doskonale wspierają one naszą florę jelitową. Daje to korzyści dla odporności i trawienia . Nie można też jednak pominąć, że dodatek wyrazistego, kwaśnego składnika świetnie kontrastuje z generalnie łagodnymi w smaku i raczej słodkawymi świeżymi warzywami.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- Po 1 żółtej i zielonej papryce
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
- 100 g boczku
- cukinia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ litra bulionu
- Sól, pieprz
Gotujemy leczo
Paprykę bez gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Kroimy również cukinię. Zalewamy bulionem w rondelku, ustawiamy na palniku i zagotowujemy na średnim ogniu. Następnie moc palnika zmniejszamy i pozwalamy papryce i cukinii powoli się gotować przez ok. 15 minut .
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, a mięsne składniki zarumienią.
Do gotującej się papryki dodajemy zawartość patelni. Łyżką bulionu deglasujemy , czyli przepłukujemy patelnię, by przenieść do potrawy więcej z pozostałego na niej smaku.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez kilka minut , przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy gotowe leczo.
Wypróbuj też przepisy na wekowaną sałatkę obiadową według Tomasza Strzelczyka i nietypowy sernik na zimno .