Zrób zanim zamarynujesz. Karkówka z grilla będzie miękka i soczysta
Sekret udanej karkówki z grilla nie tkwi w marynacie, choć ona też jest ważna. Dobrze jest jednak potraktować mięso wcześniej jeszcze innymi specyfikami, które nadadzą mu miękkość. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu karkówka będzie dosłownie rozpływać się w ustach.
Przygotowanie mięsa do grillowania
Niektórzy twierdzą, że grillowanie jest sztuką. Nie trzeba oczywiście podzielać tego górnolotnego twierdzenia. Na jedno trzeba się jednak zgodzić: choć niedzielny obiad z grilla jest rzeczą lekką i przyjemną, pułapki na beztroskich kucharzy czekają i tak. Jak ich uniknąć?
Oczywiście największą z takich pułapek jest beztroska, która prowadzi do serwowania twardych, przepieczonych i suchych mięs. By jej uniknąć, trzeba zwracać uwagę nie tylko na czas pieczenia, ale i na odpowiednie przygotowanie mięsa. Zanim więc zanurzymy je w smakowitej marynacie, poświęćmy dodatkową chwilę na jego przygotowanie.
Latem zawsze robię taki sernik na zimno. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem Zacznie się jutro z samego rana. Biedronka rozda cukier za darmoZanurz mięso w kwaśnych płynach
Nie każda tradycyjnie rozumiana marynata zawiera dostateczną ilość kwasu, by zmiękczyć mięso. Sięgamy więc najpierw po kwaśne produkty. Zadziałają one zmiękczająco na tkanki mięsa, rozpuszczając zawarte w nim białka. Brutalnie można porównać ten proces do trawienia – lekko, w mikroskopowej skali, rozpuszczone mięso staje się po prostu bardziej miękkie.
Źródłem takich kwasów w kuchni najczęściej są ocet, sok z cytryny, a także inne soki owoców, pomidory, maślanka czy wino. Karkówkę marynujemy więc dosłownie przez kilkanaście minut w łyżce octu winnego i łyżce soku z cytryny. Ważne też, by mięso przy okazji posolić. W procesie zwanym osmozą sól wyciąga z mięsa wilgoć, która następnie wchłaniana jest, ale już razem z marynatą. Dzięki temu kwasy łatwiej przenikają do wnętrza i czynią tam swoją powinność.
Domowa marynata do karkówki
Takie dodatkowe zmiękczanie mięsa trwa kilkanaście minut, starczy więc jeszcze czasu by na dłużej zamknąć je w marynacie właściwej – tej, która nada smak naszej potrawie. Tu skala możliwości jest nieskończona. Podajemy więc tylko przykład przepisu na prostą marynatę, w której – po zmiękczeniu kwasami – zanurzyć. W takiej paście może ono poleżeć nawet kilka godzin w oczekiwaniu na rozgrzanie grilla.
Składniki
- 30 ml ketchupu
- 30 ml musztardy
- 60 ml oliwy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 starte ząbki czosnku
- Po 1 łyżeczce soli i pieprzu
- Do smaku suszonego majeranku, rozmarynu i tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Marynatę mieszamy i dokładnie smarujemy nią mięso, a następnie w misce przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce. Przed wrzuceniem na ruszt mięso należy doprowadzić do temperatury pokojowej, bo szok termiczny grillowania schłodzonego produktu dodatkowo je utwardzi.
Wypróbuj też przepis na karkówkę pieczoną w słoiku i poznaj najlepszy sok do picia w upały.