Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Latem gotuję ją niemal codziennie. Przepis na zupę warzywną mam od swojej babci
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.07.2024 12:52

Latem gotuję ją niemal codziennie. Przepis na zupę warzywną mam od swojej babci

zupa z warzyw
Fot. Canva/Maritha-kitchen

Wiele jest na świecie rzeczy pysznych, ale wśród nich mało jest zdrowszych niż zupa ze świeżych warzyw. Ten przepis mojej babci pozwala przygotować ją właśnie taką. Chwytajmy się chwili, kiedy warzywa są w sklepach tanie, wszechobecne i pełne smaku.

Zupa ze świeżych warzyw

Każdy, kto próbował kiedykolwiek rozsądnej diety odchudzającej wie, jak ważnym jej elementem są zupy, zwłaszcza te warzywne. Warzywa są bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na długie godziny. Są przy okazji przeważnie niskokaloryczne, co oznacza, że najedzeni jesteśmy dłużej mniejszą ilością energii – a zatem organizm może spalić zapasy, których chcemy się pozbyć.

Sama płynna postać zupy jest tu też nie bez znaczenia. Gotując warzywa, odcedzamy je z wielu składników, które w trakcie kąpieli we wrzątku oddają mu część swoich dobrodziejstw. Tymczasem – obok pieczenia i gotowania na parze, to właśnie zupy serwujemy z całością warzywnego bogactwa.

zupa wiosenna

Zrób zanim zamarynujesz. Karkówka z grilla będzie miękka i soczysta Zacznie się jutro z samego rana. Biedronka rozda cukier za darmo

Dietetyczna zupa warzywna

W naszym przepisie występuje jeszcze jeden składnik – mięso kurczaka. Drób to jedno z najchudszych mięs w naszej codziennej diecie. Uzupełniamy więc jadłospis w białko nie narażając się na nadmiar nasyconych tłuszczów, które wywołują efekt przeciwny do pożądanego (bogatym źródłem białka są także ryby). 

Zdrowa, lekka i o dużej ilości wyżej wymienionego składnika jest również kapusta. Warto jeść ją w sezonie, kiedy główki są jeszcze młode, miękkie i pełne smaku. 

Składniki

  • Mięso z 1 udka kurczaka
  • ½ małego kalafiora
  • ½ młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Mały kawałek selera
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • Mały pęczek koperku
  • Liść laurowy
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Sól, pieprz, domowa przyprawa wielowarzywna

Przygotowanie warzywnej zupy

Kurczaka czyścimy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą. Zagotowujemy i zbieramy szumy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.

Kapustę szatkujemy drobno. Marchew, pietruszkę i pora obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy je do wywaru. Obieramy seler naciowy z łyka i kroimy w plasterki. Wrzucamy do zupy w następnej kolejności.

Ziemniaki obieramy lub, jeśli są młode, szorujemy. Następnie kroimy je w kostkę. Zupę przyprawiamy solą i gotujemy przez ok. godzinę. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i seler naciowy. Po kolejnych 10 minutach wrzucamy posiekany koperek. Przyprawiamy jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i domową vegetą. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Wypróbuj też przepisy na najlepszy na upały sok pomidorowy i porady dotyczące łączenia ziemniaków z innymi składnikami obiadu.

zupa z warzyw