Smakosze.pl Przepisy Dodaj do surówki z pora i marchewki. Nie ma lepszego dodatku do obiadu
Fot. Canva/oceane2508

Dodaj do surówki z pora i marchewki. Nie ma lepszego dodatku do obiadu

23 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dobry obiad nie może istnieć bez surówki. Koniecznie zrób tę z przepisu, a będziesz przyrządzać ją bardzo często. Jeden składnik nada jej wyjątkowego smaku i sprawi, że domownicy poproszą o niejedną dokładkę. Ta surówka obiadowa oprócz smaku ma także inną zaletę, przygotujesz ją łatwo i błyskawicznie.

Surówka obiadowa lepsza niż inne

Surówki oprócz tego, że zawierają wiele cennych witamin i składników odżywczych, mają także inną zaletę. Sprawiają, że z ziemniakami i porcją mięsa tworzy pełnowartościowe danie na obiad. Ta z przepisu , który znajdziesz w dalszej części artykułu, swój smak zawdzięcza jednemu składnikowi.

Nada on jej wyjątkowego smaku oraz lekkości. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj z niego ten doskonały obiadowy dodatek.

kalarep[a.jpg
Fot. Canva/Nungning20
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu

Koniecznie dodaj ten składnik

Surówka obiadowa swój smak zawdzięcza kalarepie. To niedoceniane warzywo w połączeniu z innymi produktami tworzy doskonały smak surówki. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej. Nie pomiń żadnego z nich, bo tylko razem tworzą ten smakowity dodatek obiadowy.

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 1 marchew
  • biała część pora
  • olej
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Surówka obiadowa - przepis

Marchew i kalarepy obierz, umyj. Następnie zetrzyj składniki na dużych oczkach tarki i przełóż je do miski. Białą część pora dokładnie umyj i drobno posiekaj. Wsyp je do miski i dodaj odrobinę oleju.

Wsyp sól, pieprz oraz odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj, aby składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Pozostaw ją na 20 minut, aby składniki przegryzły się ze sobą. Podawaj ją na obiad, a wszyscy będą nią zachwyceni.

surówka obaidowa.jpg
Fot. Canva/Svetlana Kolpakova
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd
Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy