Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu
Adam Moskal
Adam Moskal 16.07.2024 13:11

Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu

Skorupki jajek
Fot. YouTube/@Dzień z życia ogrodnika amatora

Jajka przyrządzamy często, niektórzy nawet codziennie. Śniadanie bez nich dla wielu jest nie do pomyślenia. Po gotowaniu zostają skorupki, z którymi zwykle nie ma co zrobić — dlatego lądują w koszu na śmieci.

Nie trzeba ich jednak wcale wyrzucać. Można zalać je octem, aby sporządzić skuteczny nawóz dla roślin, pokruszyć i wyczyścić garnki, a nawet wykorzystać jako dodatek do kawy. Zastosowań tego “odpadku” jest dużo i niżej zdradzam je wszystkie.

Skorupki jajek w kuchni

Nie ma nic gorszego niż ulubiony przypalony garnek. Kipiące mleko, pryskający sos i tłuszcz oblepiają zewnętrzną stronę naczynia i pod wpływem wysokiej temperatury tworzą skorupę, której pozbycie się jest trudne. Na szczęście z pomocą przychodzą skorupki jajek.

Na początek trzeba je zmielić w blenderze na proszek, dodać sodę oczyszczoną i wodę w taki sposób, by powstała pasta. Po nałożeniu jej na garnek zostaje tylko szorowanie gąbką. W kilka minut stary tłuszcz i osad znikają, a powierzchnia metalu zalśni, jak nowa.

Pastą można także czyścić zlew w kuchni, który szybko pokrywa się kamieniem z wody. Z kolei skorupki w połączeniu z wodą, po wrzuceniu do blendera i włączeniu urządzenia, naostrzą go oraz sprawnie wyczyszczą.

Jajka
Fot. canva/Difydave, Getty Images Signature
4 sposoby na pudełka po jajkach. Koniec z niepotrzebnym marnowaniem

Dodaj skorupki do porannej kawy

Nieoczywistym sposobem wykorzystania skorupek jest dodanie ich do kawy. Dokładnie wyczyszczone i wyparzone skorupki trzeba zmielić na drobny proszek. Po wszystkim wsypuje się go do kubka z ulubionym napojem. W zupełności wystarczy jedna łyżeczka.

Kawa z dodatkiem tego składnika może się pochwalić większym aromatem, a dzięki zasadowemu pH, napój staje się delikatniejszy dla żołądka. Na smak ma wpływ węglan wapnia, który neutralizuje kwaśność naparu.

Skorupki jajek zalej octem

W skorupkach ukrywa się mnóstwo dobrodziejstwa, nie tylko dla nas. Rośliny też mogą na nim bardzo dużo zyskać. Jak więc wyciągnąć z nich najważniejsze?

Z pomocą przychodzi zwykły ocet. Pokruszone pozostałości po jajkach należy nim zalać i odstawić na około 3-4 dni. Po tym czasie nawóz jest gotowy. Przed użyciem warto go rozcieńczyć w proporcji 1:5 z wodą, aby nie doprowadzić do zbytniego zakwaszenia gleby i przenawożenia warzyw czy ziół.

Octowa mikstura sprawdza się także w kontekście urody. Jeśli masz na skórze zmienione chorobowo miejsca, przyłóż do nich wacik nasączony kwaśnym płynem. Podrażnienia i zaczerwienienie zostaną złagodzone.

jajka
Fot. Canva/Yana Gayvoronskaya