Smakosze.pl Porady Dodaj ją zamiast zwykłego, kalorycznego cukru do kawy. Wyjdzie o niebo zdrowsza i smaczniejsza
canva/ma-no

Dodaj ją zamiast zwykłego, kalorycznego cukru do kawy. Wyjdzie o niebo zdrowsza i smaczniejsza

2 kwietnia 2023

Kawa jest stałym elementem dnia dla wielu z nas. Często ma jednak charakterystyczną goryczkę, której można próbować pozbyć się, słodząc napar. Istnieje jednak zdrowszy sposób na poprawę smaku małej czarnej.

Kawa z czekoladą jest lepsza niż słodzona

Odrobina gorzkiej czekolady, a konkretnie standardowa kostka słodyczy, znacząco podniesie walory smakowe kawy. Goryczka zostanie złagodzona, a my przy okazji dostarczymy sobie trochę cennych składników odżywczych.

Regularne, ale nie częste, spożywanie gorzkiej czekolady może przyczynić się do spadku ciśnienia krwi i odegrać rolę w zapobieganiu miażdżycy, wpływając na obniżenie poziomu cholesterolu. Wesprze też proces koncentracji i poprawi pamięć. Wszystko a sprawą zawartego w wyrobie kakao.

Bez pieczenia i parzonego ciasta. Najszybszą karpatkę świata pokochały polskie gospodynie

Jak zrobić kawę z czekoladą?

Przyrządzenie smakowitego napoju zajmie raptem kilka chwil. Wystarczy bowiem do zaparzonej ulubioną metodą filiżanki małej czarnej wrzucić kostkę gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao i mieszać, aż słodycz się rozpuści.

Oprócz produktu z kakao warto dosypać też odrobinę cynamonu czy kardamonu, które sprawią, że napar będzie jeszcze bardziej aromatyczny i rozgrzewający. Ciekawą opcją będzie też wzbogacenie go szczyptę chili, które świetnie komponuje się z czekoladą.

Jak podać kawę z czekoladą?

Słodki i pełen zdrowia napój najlepiej zaserwować solo. Jeśli jedna lubimy nuty mleczne, można zastąpić gorzką czekoladę właśnie taką z dodatkiem nabiału. Nie będzie już jednak tak korzystna dla zdrowia.

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat kawy. W tym artykule zdradzamy, o jakich porach najlepiej spożywać popularny napar . W tym natomiast zdradzamy, których dodatków lepiej unikać .

Kawa z czekoladą jest pyszna.png
canva/-lvinst-
Wsyp 3 łyżki do przeciśniętych ziemniaków. Kopytka wyjdą miękkie i złociste
Zapomnij o piekarniku. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najdelikatniejszy sernik
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy