Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp 3 łyżki do przeciśniętych ziemniaków. Kopytka wyjdą miękkie i złociste
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.04.2023 13:21

Wsyp 3 łyżki do przeciśniętych ziemniaków. Kopytka wyjdą miękkie i złociste

krojenie kopytek
Canva / alicjane

Nie zgadniecie, co można dodać do ciasta na kopytka. Prosty składnik sprawy, że kluseczki wyjdą delikatne i nabiorą apetycznej, złocistej barwy. Mowa o mące kukurydzianej, którą miesza się ze standardową mąką pszenną. Wyrobienie ciasta jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil.

Kopytka z mąką kukurydzianą posmakują każdemu

Złociste kopytka z mąką kukurydzianą można z łatwością przemienić w przepis bezglutenowy. Wystarczy, że mąkę pszenną podmienimy na ziemniaczaną. Dzięki temu przepis możemy dostosować do różnych gustów i potrzeb. A Wy którą wersję wybierzecie dla siebie?

Zetrzyj na tarce i dodaj do sałatki jarzynowej. Ten składnik najlepiej podkręca smak

Przepis na wyjątkowe kopytka z mąką kukurydzianą

Składniki:

  • 500-600 g ugotowanych ziemniaków
  • 4-5 łyżek mąki pszennej (lub mąki ziemniaczanej w wersji bezglutenowej)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (może być też grysik kukurydziany)
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli + 1 łyżeczka do wody do gotowania

Jak zrobić miękkie i delikatne kopytka?

Ugotowane ziemniaki na kopytka przepuść przez praskę. Warzywa przełóż do dość dużej miski. Jeśli ziemniaki są wciąż ciepłe po ugotowaniu, odstaw je do ostygnięcia

Do miski z ziemniakami na kopytka dodaj oba rodzaje mąki. Wbij do niej również jedno jajko. Składniki wymieszaj, szybko zagniatając jednolite ciasto. Dokładną ilość mąki dopasuj do tego, jak bardzo mączyste ziemniaki masz do dyspozycji.

Z ciasta, na podsypanym mąką kukurydzianą blacie, uformuj zgrabny walec, lekko go spłaszcz. Pod skosem odkrawaj od niego kolejne kopytka za pomocą noża. Czynność powtarzaj do momentu zużycia całego ciasta.

W dużym garnku nastaw wodę do gotowania. Kiedy zacznie wrzeć, dosyp do niej łyżeczkę soli. Kopytka gotuj partiami w osolonym wrzątku i wyławiaj je po ok. 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu. Lewandowska w swojej wersji kopytek zastępuje ziemniaki w pomysłowy sposób. Nie zgadniesz, jaki sposób na pyszne kopytka ma prowadząca Kuchenne Rewolucje.

mąka kukurydziana.png
Canva / rodrigobark