Smakosze.pl

canva/ pictore

Czego nie dodawać do kawy? Wiemy, których dodatków lepiej unikać

22 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Podpowiadamy czego nie dodawać do kawy. Wiemy, których dodatków lepiej unikać ze względu na ich niekorzystne działanie na nasz organizm. Jednym z takich składników jest cukier, który tradycyjnie ląduje w naszych filiżankach i kubkach. Jednak nawet ten niepozorny i bardzo pospolity dodatek może zaszkodzić.

Niektóre dodatki do kawy mogą ci zaszkodzić

Kawa jest po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie. Piją ją wszędzie i o różnych porach. Jednak największym wzięciem cieszy się rano, gdy jesteśmy zaspani, a musimy wracać do życia. Lubimy też po nią sięgnąć po obfitym posiłku czy wypić filiżankę do kawałka ciasta.

Dzięki obecności kofeiny kawa podnosi nieco ciśnienie krwi i dodaje energii. Zwiększa też naszą koncentrację i poprawia procesy myślowe. Jednak takie działanie wykazuje czysta, czarna kawa. Wiele składników, które zwykle do niej dodajemy, fałszuje jej działanie. Sprawdźcie więc, czego lepiej nie dodawać do kawy.

kotlety mielone

Zapomnij o bułce do mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz z innym dodatkiem

CZYTAJ DALEJ

Czego nie dodawać do kawy?

Chyba najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest cukier. Sięga po niego większość osób, po to, by przełamać goryczkę tego napoju. Lepiej jednak zrezygnować z cukru, bo jedyne co robi, to tylko mocno podnosi kaloryczność kawy. 

Można go zastąpić cukrem brązowym lub szczyptą cynamonu. Ten drugi daje słodkawy posmak, ale też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Nie zalecamy również dodawania do kawy mleka. Za jego sprawą polifenole znajdujące się w kawie wykazują osłabione działanie, bo blokuje je zawarta w mleku kazeina. A są niewątpliwym walorem tego napoju, ponieważ działają przeciwutleniająco. 

Dodatkowo mleko zawiera laktozę, która nie jest tolerowana przez organizmy wielu osób i podnosi poziom cukru we krwi. Bez problemu możecie jednak użyć mleka roślinnego, np. migdałowego, owsianego. 

Podobnie jak klasyczne, płynne mleko niepożądanym dodatkiem do kawy jest mleko w proszku. Wiele osób używa go, bo jest wygodniejsze — ma dłuższą datę przydatności do spożycia. Jednak produkt ten ma wiele wad. Zawiera uwodornione oleje roślinne oraz syrop kukurydziany, a więc składniki, dające mleku kremową konsystencję. Jednak dla organizmu są tylko źródłem niepotrzebnego tłuszczu i kalorii.

Mniej popularne, ale też szkodliwe

Do kawy lepiej też nie dodawać alkoholu. Niektórzy wzbogacają małą czarną rumem, czy whisky, by szybko się rozgrzać. Jednak alkohol też nie przynosi nam nic dobrego.

Podobnie zbędnymi dodatkami do kawy są wszelkie poprawiacze smaku. Należą do nich np. syropy smakowe, czekolada, śmietanka. Oprócz mnóstwa kalorii dostarczają naszemu organizmowi też sztucznych barwników i aromatów.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na idealną kawę na lato . Dowiesz się także, czy kawa może się przeterminować .

filiżanka kawy
canva/Billion Photos
zapiekanka z cukinii

Zetrzyj cukinię i dodaj jajka. Ten tani obiad starczy nawet na 3 dni

CZYTAJ DALEJ
Najlepszy sposób na czyszczenie kurek

Odkąd koleżanka mi to pokazała, przestałam czyścić kurki w wodzie z solą. Już nigdy nie zrobię inaczej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >