Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czego nie dodawać do kawy? Wiemy, których dodatków lepiej unikać
Renata Materlińska
Renata Materlińska 22.07.2022 18:40

Czego nie dodawać do kawy? Wiemy, których dodatków lepiej unikać

filiżanka kawy
canva/ pictore

Podpowiadamy czego nie dodawać do kawy. Wiemy, których dodatków lepiej unikać ze względu na ich niekorzystne działanie na nasz organizm. Jednym z takich składników jest cukier, który tradycyjnie ląduje w naszych filiżankach i kubkach. Jednak nawet ten niepozorny i bardzo pospolity dodatek może zaszkodzić.

Niektóre dodatki do kawy mogą ci zaszkodzić

Kawa jest po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie. Piją ją wszędzie i o różnych porach. Jednak największym wzięciem cieszy się rano, gdy jesteśmy zaspani, a musimy wracać do życia. Lubimy też po nią sięgnąć po obfitym posiłku czy wypić filiżankę do kawałka ciasta.

Dzięki obecności kofeiny kawa podnosi nieco ciśnienie krwi i dodaje energii. Zwiększa też naszą koncentrację i poprawia procesy myślowe. Jednak takie działanie wykazuje czysta, czarna kawa. Wiele składników, które zwykle do niej dodajemy, fałszuje jej działanie. Sprawdźcie więc, czego lepiej nie dodawać do kawy.

Zapomnij o bułce do mielonych. 100 razy lepsze kotlety zrobisz z innym dodatkiem

Czego nie dodawać do kawy?

Chyba najpopularniejszym dodatkiem do kawy jest cukier. Sięga po niego większość osób, po to, by przełamać goryczkę tego napoju. Lepiej jednak zrezygnować z cukru, bo jedyne co robi, to tylko mocno podnosi kaloryczność kawy. 

Można go zastąpić cukrem brązowym lub szczyptą cynamonu. Ten drugi daje słodkawy posmak, ale też pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Nie zalecamy również dodawania do kawy mleka. Za jego sprawą polifenole znajdujące się w kawie wykazują osłabione działanie, bo blokuje je zawarta w mleku kazeina. A są niewątpliwym walorem tego napoju, ponieważ działają przeciwutleniająco. 

Dodatkowo mleko zawiera laktozę, która nie jest tolerowana przez organizmy wielu osób i podnosi poziom cukru we krwi. Bez problemu możecie jednak użyć mleka roślinnego, np. migdałowego, owsianego. 

Podobnie jak klasyczne, płynne mleko niepożądanym dodatkiem do kawy jest mleko w proszku. Wiele osób używa go, bo jest wygodniejsze — ma dłuższą datę przydatności do spożycia. Jednak produkt ten ma wiele wad. Zawiera uwodornione oleje roślinne oraz syrop kukurydziany, a więc składniki, dające mleku kremową konsystencję. Jednak dla organizmu są tylko źródłem niepotrzebnego tłuszczu i kalorii.

Mniej popularne, ale też szkodliwe

Do kawy lepiej też nie dodawać alkoholu. Niektórzy wzbogacają małą czarną rumem, czy whisky, by szybko się rozgrzać. Jednak alkohol też nie przynosi nam nic dobrego.

Podobnie zbędnymi dodatkami do kawy są wszelkie poprawiacze smaku. Należą do nich np. syropy smakowe, czekolada, śmietanka. Oprócz mnóstwa kalorii dostarczają naszemu organizmowi też sztucznych barwników i aromatów.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na idealną kawę na lato. Dowiesz się także, czy kawa może się przeterminować.

filiżanka kawy
canva/Billion Photos
Tagi: kawa Cukier Mleko