Smakosze.pl Porady Dodaj 1 łyżkę do gotujących się ziemniaków. 2 razy szybciej będą miękkie
canva/lamthatiam

Dodaj 1 łyżkę do gotujących się ziemniaków. 2 razy szybciej będą miękkie

19 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gotujesz ziemniaki na obiad? Pokrój je w drobną kostkę, zalej gorącą wodą i dodaj łyżkę masła. Smarowidło do pieczywa nie dość, że przyspieszy proces gotowania, to jeszcze doda warzywom doskonałego smaku.

Skróć czas gotowania ziemniaków na obiad

Gotujące się ziemniaki potrzebują około 20 minut, aby były idealnie miękkie i gotowe do jedzenia. Ziemniaki mogą gotować się 30, 40 minut, a nawet godzinę, jeśli gotujemy duże bulwy w mundurkach.

Mało kto wie, że istnieje doskonały sposób, aby gotujące się ziemniaki były miękkie o wiele szybciej. Wystarczy dodać do nich masło. Kluczowa jest także zasada - im mniejsze kawałki ziemniaków, tym krótszy czas gotowania. Warto też zalać je gorącą wodą, co nie tylko przyspieszy gotowanie, ale też zatrzyma w nich więcej składników odżywczych.

Jeśli chcesz ugotować ziemniaki w mundurkach, zawsze musisz je nakłuć widelcem. To prosty sposób, aby nie pękały podczas gotowania. Wypróbuj sprawdzony trick z masłem, a już nigdy nie ugotujesz ziemniaków inaczej.

Znany kucharz pokazał, jak robi przepyszną marchewkę z groszkiem. Żadna inna się do niej nie umywa

Do gotujących się ziemniaków dodaj łyżkę masła. Efekt zachwyci każdego

Ziemniaki będą miękkie o wiele szybciej, kiedy dodasz do nich łyżkę masła. To stary i sprawdzony sposób, aby warzywa była idealnie miękkie w kilka minut. Masło doda też ciekawego smaku i aromatu.

Dzięki niemu gotująca się woda nie będzie kipieć. Ziemniaki po ugotowaniu, odcedzeniu i odparowaniu będą pysznym dodatkiem obiadowym. Ich smak możesz wzbogacić dodatkowo posiekanym koperkiem.

Jak jeszcze przyspieszyć gotowanie ziemniaków?

Ziemniaki ugotują się o wiele szybciej, kiedy pokroisz je w drobną kostkę. Im mniejsze kawałki, tym krótszy czas gotowania. O wiele szybciej ugotujesz ziemniaki, kiedy zalejesz je nie zimną, a wrzącą wodą.

Warzywa będą miękkie w kilka minut, kiedy ugotujesz je w mikrofalówce. Wystarcz, że wyszorujesz ziemniaki, nakłujesz je widelcem i włożysz do urządzenia. Następnie ustaw najwyższą moc i podgrzewaj około 4- 5 minut.

Z ziemniaków przygotujesz również wyśmienite puree oraz pyzy z mięsem . Dania zachwycą smakiem każdego.

ziemniaki.jpg
canva/HandmadePictures
Nie uwierzysz, dlaczego warto wlać ocet do rosołu. Korzyści są naprawdę ogromne
Kiedy solić rybę do smażenia? Mistrzowie kuchni nie mają żadnych wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy